Εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο σε ψήφους κόμμα παρά την πριμοδότηση με 50 έδρες

Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με την εκλογική νομοθεσίαΆρωμα εκλογών άρχισε να μυρίζει έντονα μετά τη δημοσιοποίηση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών του Προεδρικού Διατάγματος με την κωδικοποίηση της εκλογικής νομοθεσίας. Όπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν αναλλοίωτες και, παρά τον «Καλλικράτη», εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση βεβαίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι προσεχείς εκλογές θα διενεργηθούν για πρώτη φορά με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσθηκε επί Ν.Δ και καταρτίσθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο «νόμος Παυλόπουλου» πριμοδοτεί με 50 έδρες αντί για 40 που ίσχυε έως τώρα το πρώτο σε ψήφους κόμμα. Κι αυτό ανεξάρτητα από τη διαφορά που θα έχει με το δεύτερο. Ακόμη και μία ψήφο διαφορά να έχει από το δεύτερο το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες. Κατά τ΄ αλλά για την κατανομή των εδρών ισχύει η απλή αναλογική και οι έδρες κατανέμονται με βάση τους ψήφους που λαμβάνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας.

Υψηλά, παρά ταύτα, διατηρείται και με το «νόμο Παυλόπουλου» ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για να σχηματίσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 37%. Όσο περισσότερα μάλιστα κόμματα υπερβαίνουν το φράγμα του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Έτσι, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δίνουν διαβατήριο για τη Βουλή σε έξι κόμματα και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα (η ΝΔ και το ΠαΣοΚ), θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο και τα σενάρια για μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.