Με ασπασμούς, σε μια μάλλον πολύ σεμνή τελετή στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρέλαβε και επίσημα χθες από τον Γιώργο Παπανδρέου την προεδρία του Κινήματος. Σε κοινές τους δηλώσεις, ο νέος πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και ο απερχόμενος Γιώργος Παπανδρέου μίλησαν για το μέλλον της παράταξης, της χώρας και της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε τη σκυτάλη στον νέο πρόεδρο, λέγοντας ότι έχει αναλάβει σημαντικές και νέες ευθύνες. “Του εύχομαι τα καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και μαζί θα τα καταφέρουμε” είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρώπη και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια Ευρώπη που δεν κοιτά μόνο τη διαχείριση των δημοσιονομικών, αλλά και την ανάπτυξη και τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή. “Μια προοδευτική Ευρώπη είναι σημαντική και είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι μέρος αυτής της προοδευτικής Ευρώπης. Και αύριο η κυβέρνηση θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να έχει φωνή σε αυτή την Ευρώπη που θα αλλάξει” τόνισε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την προσφορά του στην παράταξη, για την απλότητα και την αισιοδοξία των μηνυμάτων που έστειλε χθες και σήμερα κια για την ετοιμότητά του να είναι στο πλευρό της νέας ηγεσίας. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε πως “η βάση ΠΑΣΟΚ μας έδωσε ένα μάθημα αντοχής και προοπτικής”.

“Μας έδωσαν φτερά, χθες αρχίσαμε να ανατρέπουμε στερεότυπα που είχαν αρχίσει να επιβάλλονται” ανέφερε και πρόσθεσε πως τώρα διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί και οι προϋποθέσεις για να ξαναγραφούν οι κανόνες λειτουργίας πολιτείας και της οικονομίας.

“Τώρα είμαστε στο μεταίχμιο, στο σημείο όπου η κρίση αρχίζει να συναντά την ελπίδα και αυτή την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε” ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: “Έχουμε έναν καλό οιωνό, τη χθεσινή διαδιακασία, και μια τεράστια ευθύνη, πρέπει να ξαναγνωριστούμε, να επιανιδρύσουμε την παράταξή μας, τη χώρα μας και την Ευρώπη”. Η Ευρώπη είναι μονόχρωμη, συντηρητική και τα αντανακλαστικά της έχουν ατονήσει, όμως μόνο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα πετύχουμε τον στόχο μας, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου “τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία σε όλα τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί” και δήλωσε ότι ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει απολύτως τις πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας προεδρεύει ο κ. Παπανδρέου.

“Η διεθνής διάσταση του ΠΑΣΟΚ, οι διεθνείς του σχέσεις παίζουν πάντα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, διότι αν δεν αντιλαμβανόμαστε τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, δεν μπορούμε να κάνουμε επιτυχείς και ασφαλείς επιλογές για την ίδια μας την πατρίδα” επισήμανε.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Τελευταίο υπουργικό

Το απόγευμα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών και στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: “Θέλω να παρακαλέσω εσάς και την κυβέρνηση, όλη τη Δημόσια Διοίκηση, αυτούς τους μήνες μέχρι τις εκλογές, να μη χαλαρώσουμε καθόλου. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος”.

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργόυ Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έκανε λόγο για μία εξαίρετη συνεργασία και να του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. “Επιθυμώ να εξάρω το έργο του, το οποίο επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η συμμετοχή του ήταν πολύτιμη στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής” ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε τα συγχαρητήρια και του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ανέφερε: “Ανεπτύχθη μια συνεργασία που βασίσθηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και στον στον κοινό σκοπό που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε. Αφήνει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης αυτή η κυβέρνηση, έστω και αν αυτό επετεύχθη στο μίνιμουμ. Με αυτές τις σκέψεις και πάλι εύχομαι καλή επιτυχία, όχι στο όνομα του κόμματός σας, αλλά στο όνομα της Δημοκρατίας και τις πατρίδας”.

Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών αναμένεται να γίνει γνωστό την Τρίτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν είτε για αναβάθμιση του Φίλιππου Σαχινίδη είτε για μετακίνηση του Αναστάσιου Γιαννίτση. Το σενάριο που έφερε τον Λουκά Παπαδήμο να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών φαίνεται πως έχει ατονήσει.

Τελικά αποτελέσματα

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη παράδοση – παραλαβή ανακοινώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία την Κυριακή ψήφισαν 236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος έλαβε 230.105 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 4.662 λευκά και 1.384 άκυρα ψηφοδέλτια.

Η προσέλευση κρίθηκε ως άκρως ικανοποιητική από την Ιπποκράτους, καθώς τη θεωρεί ως ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο τεστ συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών. Παρά τις γκρίνιες που υπήρξαν από κάποιες πλευρές για οργανωτικές αστοχίες και προβλήματα, σύμφωνα με την επιτροπή Καταστατικού του Κινήματος ενστάσεις επί του αποτελέσματος δεν υποβλήθηκαν.

Mega tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.