Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Την ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου της Βρετανίας ανακοινώνει ο Ντ.Κάμερον

Μάρτιος 19th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, του οποίου ηγείται ο Κάμερον, είχε ιδιωτικοποιήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο την δεκαετία του 1990Την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του οδικού δικτύου πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τις υποδομές στη χώρα.

Ο Ντ.Κάμερον αναμένεται να πει σε ομιλία του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί «ο υποβιβασμός ο οποίος διαρκεί δεκαετίες» των υποδομών στη Βρετανία και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πρωτοποριακούς» τρόπους να χρηματοδοτήσει βελτιωτικά έργα.

«Χρειάζεται τώρα να είμαστε πιο φιλόδοξοι» θα τονίσει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που διένειμε το γραφείο του.

«Γιατί άλλες υποδομές -για παράδειγμα το νερό- χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που ελέγχονται από ανεξάρτητες αρχές…, αλλά οι δρόμοι στη Βρετανία χρειάζονται χρηματοδότηση από το δημόσιο;» θα πει ο Κάμερον.

Τον Νοέμβριο, η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια να επενδύσει 30 δισ. λίρες για μεγάλα έργα τα επόμενα χρόνια, με τα δύο τρίτα του ποσού να προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Κάμερον προωθεί μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμα, που έχει φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ εν καιρώ ειρήνης, και ο Κάμερον λέει πως δεν υπάρχουν «αρκετά χρήματα» για περαιτέρω βελτιωτικά έργα στο οδικό δίκτυο με κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία.

Στη Βρετανία υπάρχει ένας ιδιωτικός αυτοκινητόδρομος ο οποίος λειτουργεί με διόδια κοντά στο Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Αγγλία κι υπάρχουν σχέδια για παρόμοια έργα, αλλά ο Κάμερον θα πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει πολύ παραπέρα.

«Χρειάζεται να εξετάσουμε επειγόντως όλες τις επιλογές που υπάρχουν για μεγάλης κλίμακας ιδιωτικές επενδύσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο -από επενδυτικά ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους επενδυτές» θα υποστηρίξει.

«Γι’ αυτό ζήτησα από το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Οικονομικών να διεξαγάγουν μια μελέτη εφαρμογής για νέα μοντέλα ιδιοκτησίας και χρηματοδότησης για το εθνικό οδικό δίκτυο και να μου αναφέρουν την πρόοδό τους το φθινόπωρο» θα τονίσει.

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, του οποίου ηγείται ο Κάμερον, είχε ιδιωτικοποιήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο την δεκαετία του 1990 και τάσσεται υπέρ του να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο ο ιδιωτικός τομέα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

This entry was posted on Δευτέρα, Μάρτιος 19th, 2012 at 19:41 and is filed under ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ - ΜΟΤΟ, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply