Μια νέα υπερ-ασπιρίνη με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, που συμβάλλει στη συρρίκνωση των όγκων 11 ειδών καρκίνου σε ποσοστό που φτάνει το 85%, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες από το City College της Νέας Υόρκης.

Το νέο σκεύασμα φέρεται, μάλιστα, να έχει πολύ μικρότερες παρενέργειες για το στομάχι από τη συνηθισμένη ασπιρίνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι είναι 100.000 φορές πιο δραστικό!

Μεταξύ των καρκίνων που αντιμετωπίζει είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, του μαστού και η λευχαιμία. Πάντως, η ασπιρίνη με την ονομασία NOSH δοκιμάστηκε μέχρι στιγμής μόνο σε πειραματόζωα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής για τον άνθρωπο.

Η NOSH αποτελεί ένα «υβρίδιο» δύο παλιότερων χημικών «συνταγών» και αποτελείται από δύο μέρη: εκείνο που απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου (NO), προστατεύοντας τη βλεννογόνο του στομαχιού, και εκείνο που απελευθερώνει υδρόθειο (H2S), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Ο συνδυασμός τους κάνει το σκεύασμα πολύ ισχυρότερο από την κοινή ασπιρίνη.

Ετσι, στα πρώτα πειράματα που έγιναν σε καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου στο εργαστήριο, μέσα στις πρώτες 24 ώρες, η υβριδική ασπιρίνη αποδείχθηκε 100.000 πιο αποτελεσματική από την κοινή. Και μέσα σε 72 ώρες η αποτελεσματικότητά της ήταν 250.000 φορές μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι καρκινικοί όγκοι να συρρικνώνονται και να αυτοκαταστρέφονται.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δοκίμασαν το σκεύασμα σε ποντίκια με ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δράση της ασπιρίνης εμφάνισε πολύ περιορισμένα σημάδια τοξικότητας για τον οργανισμό των πειραματόζωων.

Το επόμενο βήμα είναι να υποβληθεί σε ειδικά τεστ τοξικότητας, που θα επιβεβαιώσουν ότι η χρήση της υπερ-ασπιρίνης είναι ασφαλής, και στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη του φαρμάκου. Τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «ACS medicinal chemistry letters».

Μυρτώ Μπούτση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.