Στο σπίτι τους θα κρατήσουν φέτος τις αποδείξεις δαπανών οι φορολογούμενοι, καθώς δεν χρειάζεται να τις αποστείλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης φέτος στο Ε1 θα υπάρχει και κωδικός όπου θα δηλώνεται ο αριθμός από το ρολόι της ΔΕΗ. Προσοχή, η σχετική ρύθμιση αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες που μένουν σε δικό τους σπίτι (κύρια κατοικία) και όχι τους ενοικιαστές. Οσοι από τους εργαζομένους δεν πήραν τους μισθούς τους το 2011, λόγω αδυναμίας της επιχείρησης (και παρά το ότι αυτές θα αναγράφονται στο εκκαθαριστικό που δίνεται από την εταιρία), έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να μην τις δηλώσουν στον σχετικό κωδικό, όπου θα αναγράψουν μόνο το ποσό που εισέπραξαν.

Οι αλλαγές περιέχονται στο ειδικό βιβλιαράκι που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών εν όψει των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2011.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, από 8.000 ευρώ, είναι η πρώτη μείζονα μεταβολή σε σχέση με την περυσινή υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Ειδική αναφορά υπάρχει για νέους κάτω των 30 ετών, για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με εισόδημα μικρότερο των 9.000 ευρώ, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το αφορολόγητο ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ.

Οι αποδείξεις εφέτος δεν συνυποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση, αλλά φυλάσσονται από τους φορολογουμένους. Να σημειωθεί ότι θα επιβάλετε πρόστιμο σε όσους δεν έχουν σε αποδείξεις το 25% των εισοδημάτων τους.

Ξεχωριστή σημασία έχει η αναφορά σε όσους δεν έχουν πληρωθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται. Τονίζεται ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένες αμοιβές, λόγω αδυναμίας του εργοδότη τους, δεν πρέπει να τις δηλώσουν. Αυτό ισχύει ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προχωρήσει σε διαδικασία επίσχεσης εργασίας ή η επιχείρησή τους συνεχίζει να υφίσταται χωρίς να έχει μπει σε καθεστώς πτώχευσης. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έχοντας κάνει χρήση της βεβαίωσης αποδοχών που τους χορηγείται από την επιχείρησή τους, αλλά χωρίς να αναγράψουν τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.