Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Ας ξεχάσουμε τα άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο”

18 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε πόσα χρόνια θα γίνει και πόσο θα στοιχίσει η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα;

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω μεταξύ άλλων των μεγάλων βαθών γεώτρησης.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα, για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, εκτίμησε ότι “με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, η Δυτική Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον”.

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συνέκλινε και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου, που δήλωσε πως “η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση. Είναι μάλλον περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο”.

“Αφελή και επικίνδυνα όσα λέγονται για τα έσοδα”

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα “άμεσα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε”, εξέφρασε ο κ.Γεωργακόπουλος, και πρόσθεσε:

“Τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου πέρα από αφελή, είναι και επικίνδυνα”.

Τόνισε δε, χαρακτηριστικά ότι “έξι-επτά χρόνια στο σύνολο από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι δεδομένα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι “η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν βρει πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση”.

Ένα εκατ. δολάρια ημερησίως στοιχίζει το γεωτρύπανο

Υπερδιπλάσιο κόστος, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, έχει πλέον η ανακάλυψη πετρελαίου, σύμφωνα με τον κ.Γεωργακόπουλο.

“Ενώ το 2001 η ανακάλυψη ενός βαρελιού πετρελαίου κόστιζε 1,18 δολ., το 2011 στοίχιζε 3 δολάρια”.

“Το 2010, η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου για βαθιά νερά στοίχιζε κατά μέσο όρο 420.000 δολάρια ημερησίως, συν άλλες 500.000 περίπου για τη λειτουργία του: μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια”, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια.

Υπερβολές όσα ακούγονται για την ποσότητα των κοιτασμάτων

Αναφερόμενος στις “υπερβολές”, όπως τις χαρακτήρισε, “που ακούγονται κατά καιρούς για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ελλάδα”, ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι “είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα”.

Διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την “US Geographical Survey”, τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά κι αυτή η εκτίμηση αποτελεί απλώς μια στατιστική επεξεργασία και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ως “εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η δυνατότητα της ΑΟΖ”.

“Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ”

“Στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς”, τόνισε ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης υποστήριξε, ότι το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία, σε σχέση με το όλο θέμα, είναι ότι σκοπεύει να κινηθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο όχι”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη, η Ελλάδα να προωθήσει άμεσα τις συμμαχίες και συνέργειές της, π.χ. με το Ισραήλ, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν για πάντα.

“Οι Ισραηλινοί δεν έχουν προς το παρόν άλλον από τους Κύπριους και τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούν να πάνε το αέριό τους ανατολικά, παρά μόνο δυτικά, γι΄ αυτό και ζήτησαν και την εμπλοκή της Ελλάδας”, σημείωσε ο κ.Κασίνης.

 

news247.gr

This entry was posted on Κυριακή, 18 Μαρτίου, 2012 at 12:06 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply