Ρύθμιση με την οποία περιορίζεται στο μισό το ποσό που θα μπορεί στο εξής να παρακρατεί το Δημόσιο από μισθωτούς ή συνταξιούχους που έχουν πάρει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα παρακρατούνται έως τα έξι δέκατα του μισθού ή της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, όπως ίσχυε έως τώρα, αλλά μόνο έως τα τρία δέκατα των αποδοχών των δανειοληπτών.

Πρόκειται για ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν πάρει εδώ και χρόνια στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να περιορίσουν το ύψος της μηνιαίας δόσης που τους παρακρατείται. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να πάρουν μια «ανάσα» χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθών, μέσω του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ή συντάξεων, λόγω των διαδοχικών περικοπών τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αυτό αφορά όλα τα δάνεια που υπογράφηκαν πριν από τη 16η Μαρτίου 2012.

Η απόφαση δεν αναφέρει τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν δύο μισθωτοί (με δάνεια) στην οικογένεια. Οπως όμως έχει προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος, και σε αυτή την περίπτωση θα προβλεφθεί μείωση της δόσης στα τέσσερα δέκατα του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος.

Το πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια είναι τεράστιο, αφού οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, έχουν τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς χιλιάδων οικογενειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διακανονισμού έως τώρα περίπου 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με τη διευθέτηση των δανείων των πολιτών και, στο πλαίσιο αυτό, πάρθηκε έστω και τώρα η συγκεκριμένη απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.