Επίσκεψη στο Δήμο Γρεβενών και στην εφημερίδα “Χρονικά”…

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο «η ιστορία του Σχολείου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, μερικοί συμπολίτες μας που στο παρελθόν υπήρξαν μαθητές ή δάσκαλοι του Σχολείου μας, αλλά και άλλοι Γρεβενιώτες, μας έστειλαν πληροφορίες και φωτογραφίες που αναφέρονται στην ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Αυτές τις πληροφορίες και φωτογραφίες θα δημοσιοποιήσουμε σήμερα, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr.

Αφού πρώτα τους ευχαριστήσουμε όλους πάρα πολύ για το ενδιαφέρον τους και ξεκινώντας από τον πρώην Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παπανικολάου (υπήρξε μαθητής του Σχολείου μας το 1948)  που μας έδωσε την πληροφορία ότι Διευθυντής του Σχολείου μας το 1948 ήταν ο κ. Παπαθανασίου Μιλτιάδης από τη Σαμαρίνα. Η κ. Καραγιάννη – Λιούζα Μαρία (υπήρξε μαθήτρια του Σχολείου μας) μας έστειλε τις παρακάτω πληροφορίες μαζί με δύο φωτογραφίες: «Στα πλαίσια των σχολικών εκδρομών σας στέλνω μία φωτογραφία μαθητριών της πέμπτης τάξης του  δημοτικού σχολείου Γρεβενών  καθώς χόρευαν με τη δασκάλα τους, την κ.Μαλτέζου, σε μια  μαθητική εκδρομή στην τοποθεσία «μύλο Μπούσιου», κατά το έτος 1960.

Στέλνω και μια ακόμη φωτογραφία με μαθητές της δευτέρας ή τρίτης τάξης του δημοτικού με το δάσκαλό τους κ. Κατσάνο, στο προαύλιο του σχολείου, έτους 1958.

Επίσης, θέλω ν’  αναφέρω κάτι πολύ  σημαντικό για την ιστορία του σχολείου μου. Το 2ο Δημοτικό, είχε  αναγνωρισθεί ως πρότυπο δημοτικό σχολείο των Γρεβενών διότι εφήρμοζε τη μέθοδο Ντεκρολί. Η κ. Μαλτέζου δίδασκε τη μέθοδο αυτή, ως μετεκπαιδευμένη στο εξωτερικό.»

Επίσης κ. Καραγιάννη – Λιούζα Μαρία, για μια ακόμη φορά, μας έστειλε τρεις φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Παπαιωάννου – Στεργιάδου Αθανασίας (την ευχαριστούμε πάρα πολύ).

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία απαγγέλνει το ποίημα η ίδια (η κ. Παπαιωάννου – Στεργιάδου Αθανασία) την 25η Μαρτίου 1953, όταν ήταν στην α΄δημοτικού.

Στη δεύτερη επάνω με τους συμμαθητές της και το δάσκαλό τους κ. Παπαθανασίου το έτος 1956 ή 57.

Στην τρίτη φωτογραφία, κάπου είναι  ο αδερφός της, μπροστά από τη μαθητική εστία συσσιτίου το έτος  1954 ή 55.

Ο πρώην Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γούλιας Μιχάλης (υπήρξε δάσκαλος του Σχολείου μας το 1964) μας έστειλε μία φωτογραφία από γυμναστικές επιδείξεις του 1964, στην οποία εικονίζονται ο ιερέας της Ευαγγελίστριας Παπα Καραλής (κ. Δημήτρης Καραλής), στη μέση ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Παπαθανασίου Μιλτιάδης και δεξιά ο δάσκαλος του Σχολείου κ. Μιχάλης Γούλιας. Ο κ. Τάκης Τζήκας μας είπε ότι στην ίδια φωτογραφία εικονίζονται καθιστοί από αριστερά η μαμή κ. Σμαρώ και δίπλα της ο κ. Στέργιος Παπαϊωάννου. Επίσης ο ίδιος μας είπε ότι σε προηγούμενη φωτογραφία που δημοσιεύσαμε από εκδρομή στα Μετέωρα, τότε Διευθυντής του Σχολείου ήταν ο κ. Αθανάσιος Δούμας. (Τους ευχαριστούμε πολύ!)

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών κ. Ανδρέας Τότσκας μας είπε ότι στη φωτογραφία από την εκδρομή στα Μετέωρα, αριστερά είναι ο παππούς του, δάσκαλος κ. Ιωάννης Τότσκας. (Τον ευχαριστούμε πολύ!)

Μαζί μας επικοινώνησε και ο κ. Γιάννης Μήτσιος (Δημοσιογράφος και Πολιτικός Επιστήμονας) http://www.mitsios.gr/ που στο παρελθόν υπήρξε μαθητής του Σχολείου μας. Στο μήνυμά του μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι έχει  συγκινηθεί τελευταία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο και τις φωτογραφίες, του ήρθαν οι θύμησες του πρώτου του σχολείου όπως ήταν πριν το σεισμό που έπεσε και εκφράζει τα  θερμά συγχαρητήρια για την προσπάθειά μας, ενώ μας δηλώνει πως είναι πρόθυμος να κάνει  ότι μπορεί από πλευράς του για να μας βοηθήσει. (Τον ευχαριστούμε πολύ!)

http://3.bp.blogspot.com/-AkvuQegwmF8/T2Mh9qGlICI/AAAAAAAAeTk/Hre0ZxwbTqI/s1600/2012-03-16+11.21.06.jpg

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας σήμερα επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο Γρεβενών  κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, προκειμένου να τον ενημερώσουμε σχετικά με την πορεία της δραστηριότητάς μας και παράλληλα να ζητήσουμε τη βοήθειά του. Έτσι μεταξύ των άλλων  ζητήσαμε από τον κ.  Δήμαρχο τα παρακάτω:

  1. Να χρηματοδοτήσει ο Δήμος Γρεβενών την έκδοση λευκώματος  ή βιβλίου με τις φωτογραφίες που έχουμε συγκεντρώσει και την ιστορία που έχουμε καταγράψει.
  2. Τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του Σχολείου μας, κυρίως σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες του  Δήμου από τον Αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Παρασκευαΐδη, ενώ είχαν την ευκαιρία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσουν με το Δήμαρχο κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη.

Ο πρόεδρος της τάξης, ο Χρήστος, διάβασε έγγραφο με τα αιτήματα των μαθητών, μαζί με ευχαριστήριο για τις πολύ καλές παιδικές αποκριάτικες εκδηλώσεις. (Τους ευχαριστούμε πολύ για την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία!)

Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε και το τυπογραφείο της εφημερίδας «Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας» www.fora.gr/chronika/, όπου μας υποδέχτηκε ένας πρώην μαθητής του Σχολείου μας ο δημοσιογράφος και συντάκτης της εφημερίδας κ. Παπαβασιλείου Αντώνης.

Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν από κοντά για τη διαδικασία έκδοσης μιας εφημερίδας, επίσης να αναφέρουμε ότι ο κ. Αντώνης Παπαβασιλείου μας έδωσε και δύο φωτογραφίες από τις γυμναστικές  επιδείξεις του 1975 ή 1976. (Τον ευχαριστούμε πολύ για τις φωτογραφίες, την υποδοχή και την άψογη φιλοξενία!)

Περισσότερα  μαζί με φωτογραφίες μπορείτε να τα βρείτε  στο http://2dim-greven.gre.sch.gr/diafora%20istorika.htm

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.