Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Για έναν στους δέκα πρόωρους θανάτους ενοχοποιείται το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους επιθυμούν να ζήσουν πολλά χρόνια και υγιείς, να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά του επεξεργασμένου.

Στην επιστημονική έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι και είχε διάρκεια 30 χρόνια, φάνηκε πως ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος επηρεάζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Και αυτό επειδή το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιος καταναλώνει συχνά επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή λουκάνικα και αλλαντικά, καθώς αυτά τα προϊόντα εκτός από τα λιπαρά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η κατανάλωση 85 γραμμάριων κρέατος κάθε μέρα αυξάνει κατά 18% τη θνησιμότητα. Για κάθε δύο φέτες αλλαντικών ή ενός λουκάνικου αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά και κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

«Στο πλαίσιο της μελέτης ανακαλύψαμε πως η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, είτε επεξεργασμένου είτε όχι, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου», εξηγεί ο δρ Αν Παν, υπεύθυνος της μελέτης. Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, θεωρείται εδώ και χρόνια ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις της στη διάρκεια ζωής. Σε προηγούμενη μεγάλη μελέτη που είχε γίνει επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συμμετείχαν 1,5 εκατ. άνθρωποι, είχε φανεί πως το κόκκινο κρέας δεν αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και διαβήτη, αλλά όμως όσοι κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο.

«Το επεξεργασμένο κρέας είναι ο κοινός παρανομαστής των δύο μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει για τη διατροφή και τους παράγοντες κινδύνου. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα αλλαντικά και τα λουκάνικα», εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, καθώς στη μελέτη τους προτείνουν τη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος σε οποιαδήποτε μορφή και ειδικά για το επεξεργασμένο. Μάλιστα όπως συνιστούν, τον περιορισμό της κατανάλωσής του σε μόνο 42 γρ. κρέατος την ημέρα – που σημαίνει μία μεγάλη μπριζόλα την εβδομάδα – μπορεί να προλάβει τον έναν στους δέκα θανάτους στους άνδρες και τον έναν στους δεκατρείς στις γυναίκες.

Στον απόηχο της επιστημονικής μελέτης, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας αναμένεται, όπως ανακοίνωσε χθες, σύντομα να προσαρμόσει τη διατροφική πυραμίδα που προτείνει μέσω των ειδικών στους πολίτες του, στα νέα δεδομένα.

Οι ειδικοί συνιστούν πλέον την αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μια μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή ελάχιστον λιπαρών, γαλακτοκομικά, καθώς όπως αναφέρουν η δίαιτα αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από 7% έως 19%.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.