«Εχω υποχρέωση να ξαναφτιαχτεί η παράταξη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

Πολύ κοντά στην παραίτηση του από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται πλέον ο κ. Ευ. Βενιζέλος όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Η παραίτηση του θα υποβληθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς όπως επισήμανε δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει έναν διπλό ρόλο. Ο κ. Βενιζέλος, άσκησε κριτική στους διαγραφέντες βουλευτές του ΠαΣοΚ που επέλεξαν να διακόψουν τους δεσμούς τους με την παράταξη και επανέλαβε το προσκλητήριο για συστράτευση σε όλες τις δυνάμεις του κόμματος.

«Μόλις κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ», επισήμανε, «έχω την υποχρέωση να οδηγήσω το κόμμα στις εκλογές με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Νομίζω δε, ότι η παρουσία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, τα έφερε η τύχη έτσι και κυρίως τα έφερε η επιθυμία του ελληνικού λαού να επωμιστεί θυσίες, ή η ανοχή του, ή η συμπαράστασή του, η αγωνία του, έτσι ώστε να κλείσει ο κύκλος αυτός με ένα πολύ σημαντικό γεγονός, με την αλλαγή των όρων του δημοσίου χρέους, με την ελάφρυνση των νέων γενιών από ένα τεράστιο βάρος».

Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο των Οικονομικών ομολόγησε ότι «έχει συζητηθεί, θα συζητηθεί, θα γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο και με τον πιο, αν θέλετε, ομαλό και αξιόπιστο τρόπο και για τους εταίρους μας. Αλλά, οι διαδικασίες ευτυχώς έχουν ολοκληρωθεί. Έχουμε τις εγκρίσεις από όλα τα όργανα και έτσι μπορώ να πω ότι έκλεισα τον κύκλο μου στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Βενιζέλος δεν προσδιόρισε με ακρίβεια τον χρόνο των εκλογών, ωστόσο κινήθηκε εντός του γνωστού χρονοδιαγράμματος για το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαίου. «Πλησιάζουμε νομίζω τώρα προς τις εκλογές. Έχουμε μπροστά μας 6 – 7 εβδομάδες, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Για μένα αυτό το διάστημα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο γιατί πρέπει να ξαναφτιάξουμε την παράταξη», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα στηθούν πολλές κάλπες σε όλη την Ελλάδα, για τις εσωκομματικές εκλογές, γιατί όπως είπε το ΠαΣοΚ χρειάζεται συσπείρωση και αναπτέρωση του ηθικού. «Πρέπει να σπάσουμε το αυτό το φραγμό που πάνε μας βάλουν, της σιωπής και της ακινησίας. Δεν πρέπει να φοβηθεί κανείς διαφόρους οπαδούς άλλων κομμάτων, οι οποίοι δυστυχώς εφαρμόζουν ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, παρ΄οτι προέρχονται από την Αριστερά πολλοί από αυτούς, που θέλουν να καταστήσουν πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες», είπε.

Επανέλαβε το προσκλητήριο προς τους διαγραφέντες από την ΚΟ βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι όμως παρέμειναν στον χώρο. «Είχαν μια άτυχη στιγμή», παρατήρησε. Και συνέχισε «φωτογραφίζοντας» την κυρία Λούκα Κατσέλη, τον κ. Χ. Καστανίδη και τους υπόλοιπους βουλευτές που τους ακολούθησαν στην «Κοινωνική Συμφωνία». «Υπάρχουν άλλοι οι οποίοι διέρρηξαν τους δεσμούς με την παράταξη και μεταξύ αυτών και άνθρωποι οι παίξανε πολύ μεγάλο ρόλο και στη διαμόρφωση της προεκλογικής φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ το 2009 και στις προγραμματικές υποσχέσεις του 2009 και στη διαχείριση της πορείας προς το μνημόνιο και του πρώτου μνημονίου αλλά δεν θέλω να κάνω σχόλια τώρα», παρατήρησε.

Σε ότι αφορά τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ υπό την ηγεσία του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα του «θα κινηθούμε συλλογικά, ομαδικά, θα είμαστε όλοι μαζί, όπως είπα στη δήλωση μου μετά την αναγόρευση μου σε υποψήφιο “θα είμαι δίπλα σε όλους και όλοι θα είναι δίπλα μου” και αυτό θα το κάνω πράξη. Γιατί έχω μια πεποίθηση για το πως πρέπει να είναι το κόμμα. Τι σημαίνει ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα, τι σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια, αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος, να μην υπάρχει λαθρεμπόριο επιρροής από πουθενά, αλλά να υπάρχει μια δημοκρατία της ευθύνης».

Για τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠαΣοΚ θέλει μια λύση υπεύθυνη και προοδευτική και κάλεσε το λαό να αξιολογήσει πρόσωπα και πολιτικές θέσεις και να αποφασίσει αν η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή πολιτική διεύθυνση, από ξεκάθαρο λόγο, από ικανότητα διαπραγμάτευσης σε έναν πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνή συχετισμό δυνάμεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι με τον κ. Παπαδήμο είχε και έχει «μια εξαιρετική συνεργασία».

Καλά λόγια επιφύλαξε και για τον κ. Βόλγφγκαγκ Σόιμπλε. «Είναι μια μεγάλη φυσιογνωμία της Γερμανικής πολιτικής ζωής και εφόσον η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι και μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική φυσιογνωμία γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παίζει εκ των πραγμάτων βαρύνοντα ρόλο. Του έχω πει πολλές φορές ότι “χαίρομαι γιατί πάντα ήσουν πάρα πολύ ειλικρινής και καθαρός απέναντι μου”», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.