Μόλις 346 υπάλληλοι απολύθηκαν σε 3.500 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό τη 10ετία 2001-2010

Ιστορίες καθημερινής διαφθοράς στη Δημόσια ΔιοίκησηΤην περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, με τη στήριξη ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Η συζήτηση στη Βουλή έφερε, για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, ιστορίες καθημερινής διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και καθημερινής τρέλλας για το πώς ελέγχονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα παραδείγματα όπου η ατιμωρησία εξέθρεφε το τέρας της γραφειοκρατείας και της αδιαφάνειας πολλά:
– Μετά την πολυθρύλητη απόδραση Παλαιοκώστα οι υπεύθυνοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που παραπέμφθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο, αθωώθηκαν και επειδή η απόφαση εκδόθηκε στα όρια της παραγραφής το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο δεν έκρινε ποτέ την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά οι συγκκεκριμένοι δεν ελέχθηκαν ποτέ…

– Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για έκδοση πλαστών πτυχίων, στις εξετάσεις των ΤΕΕ, αθωώθηκαν στα Πρωτοβάθμια και μετά από ένσταση του υπουργού Παιδείας καταδικάστηκαν στα Δευτεροβάθμια.

– Εφοριακός από τη ΔΟΥ Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε για παράβαση καθήκοντος και παράνομη επιστροφή ΦΠΑ. Το Πρωτοβάθμιο μετέτρεψε το παράπτωμα της σε αμέλεια και επειδή θεωρήθηκε ότι είχε παραγραφεί, αθωώθηκε. Μετά από ένσταση της Διοίκησης η υπόθεση πήγε στο Δευτεροβάθμιο, όπου της επιβλήθηκε ποινή παύσης έξι μηνών…

– Υπάλληλος στα τελωνεία του αεροδρομίου Αθηνών κατηγορήθηκε ότι είχε αφαιρέσει ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ρούχα… Πολλά βρέθηκαν στο σπίτι του. Παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής παύσης, κρίνεται ένοχος και του επιβάλλεται προσωρινή παύση 4 μηνών! Ο υπουργός Οικονομικών υποβάλλει ένσταση και το Δευτεροβάθμιο τον απολύει. Καταδικάστηκε βέβαια και από τα ποινικά δικαστήρια για κλοπή σε φυλάκιση.

– Εφοριακός στην Αθήνα απαίτησε 100.000 ευρώ γα να μην καταχωρηθεί φορολογική παράβαση, που εντόπισε σε επιχείρηση. Ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, το οποίο του επέβαλε προσωρινή παύση 6 μηνών. Απολύθηκε από το Δευτεροβάθμιο.

Η λειτουργία των Πειθαρχικών
Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία δεκαετία, ασκήθηκαν από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό 3.362 ενστάσεις, που αφορούσαν 1.834 υποθέσεις. Από αυτές οι 1.938 έγιναν από τη Διοίκηση και οι 1.424 από τους υπαλλήλους.

Εκδικάστηκαν 2.846 ενστάσεις, που αφορούν 1.532 υποθέσεις και εκκρεμούν 518. Από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υποβλήθηκαν 789 ενστάσεις. Εκδικάστηκαν οι 604…

Ο ίδιος άσκησε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά τριών αποφάσεων… Το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε 809 ενστάσεις, το Παιδείας 177, η Διοίκηση του ΙΚΑ 57 και πολύ λιγότερες οι άλλοι…

Ιδιαίτερη αναφορά για τη διαφθορά στη χώρα μας έκανε το Διεθνές Ινστιτούτο, Brookings, το οποίο σε μελέτη του επισημαίνει ότι το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 4% λόγω της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Και αυτό συμβαίνει διότι αυξάνεται η φοροδιαφυγή, ενισχύεται η παραοικονομία και αποτρέπονται οι επενδύσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς για το 2011 της Διεθνού Διαφάνειας, η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Με το νέο νομοσχέδιο και την αυστηροποίηση των ποινών για τους Δημοσίους υπαλλήλους, που πέφτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής, επιδιώκεται να μην κωλυσιεργούν τα συμβούλια στην έκδοση των αποφάσεων με σκοπό την ατιμωρησία των ενόχων.

Με την αλλαγή της σύνθεσης των πρωτοβάθμιων συμβουλίων, τα οποία συνήθως απήλασσαν τους ενόχους (λόγω συμμετοχής εκπροσώπων των εργαζομένων) επιδιώκεται να γίνουν αποτελεσματικότερα, να έχουν τα εχέγγυα της αμεροληψίας και να λειτουργούν όχι μόνο με κριτήριο την συναδελφική αλληλεγγύη.

Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές προθεσμίες για την ολοκηρωση των ΕΔΕ και των ανακρίσεων, αλλά και για την έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά, ενώ θα αναζητούνται ευθύνες από όσους δεν τηρούν τις προθεσμίες.

Και μιά λεπτομέρεια: Μεταξύ των εγκλημάτων που παραγράφονταν στα Πειθαρχικά ήταν και βαρύτατα ποινικά άδικη ματα όπως υπαιξερέσεις, διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας από εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς κ.λ.π, καλλιέργεια και χρήση ναρκωτικών και άλλα.

Τα Πρωτοβάθμια, μέχρι τώρα, δεν κατάφερναν να εκδόσουν εγκαίρως αποφάσεις, κωλυσιεργούσαν σκόπιμα για να παραγραφεί η υπόθεση ή έριχναν στα χαμηλά τις ποινές!

Γιάννα Παπαδάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.