ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ –  Κατάκαλη 12-03-2012

http://3.bp.blogspot.com/-qRzVEMLFtyg/T1pivMih_cI/AAAAAAAAd0w/ZHdz4Qhw8sM/s640/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1+493.jpgΜε αφορμή την ανατροπή και τον εγκλωβισμό του σχολικού λεωφορείου στο φονικό πέρασμα του χειμάρρου Σιούτσα στην Κατάκαλη Γρεβενών στις 09-03-2012, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να επισημάνουμε τα εξής:

Όταν, μετά το θανατηφόρο και την τραγική απώλεια του Ηθοποιού Νίκου Προύφα στο ίδιο σημείο της τσιμεντόστρωσης της Σιούτσας, λέγαμε ότι «η αντίστροφη μέτρηση άρχισε» δυστυχώς είχαμε δίκιο και ήταν θέμα χρόνου κάποιο άλλο σημαντικό ατύχημα ή απευκταίο θανατηφόρο να συμβεί.

Αυτή τη φορά ήταν καθαρά θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε θύματα, τα οποία θα μπορούσε να είναι μικρά παιδιά και κανείς δεν ήθελε να συμβεί αυτό που ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να δεχτεί.

Αναφέραμε δημόσια και σε άλλες ανακοινώσεις μας, ότι όταν βρισκόμαστε αγκαλιά με τη ζωή ή το θάνατο δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας, να αποκρύβουμε την αλήθεια και να στρογγυλοποιούμε τις καταστάσεις.

Η προηγούμενη Δημοτική αρχή καθώς και η προηγούμενη Ν.Α Γρεβενών προσπάθησαν, με όλα τα μέσα που διέθεταν, να υποβαθμίσουν την αναγκαιότητα της κατασκευής γέφυρας στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας, προβαίνοντας πολλές φορές σε γελοίες δημόσιες ανακοινώσεις και θέσεις που μας πρόσβαλαν και εξαγρίωσαν ως κατοίκους.

Θυμίζω μόνο την δημόσια δήλωση ,στο παρελθόν, του πρώην Δημάρχου Χασίων « ότι δεν θα ασχοληθώ εγώ με αυτό το ξερόρεμα της Σιούτσας» καθώς επίσης και τη δημόσια δήλωση του πρώην Νομάρχη Γρεβενών και νυν δημάρχου Γρεβενών που είπε « η γέφυρα δεν πρόκειται να γίνει γιατί, ποιοι θα περνάνε από κει, τα μυρμήγκια;»
Αυτή ήταν η στάση των αιρετών εκπροσώπων μας. Οι ίδιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για την περιοχή μας και θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των πολιτών και την ευημερία της περιοχής.
Αλίμονο. Η μόνη υπηρεσία που θα μπορούν , ίσως στο μέλλον, να προσφέρουν για την περιοχή, είναι να υπάρχουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο κ.Γ. Γραμματέας κ.Κίρκος στάθηκε αλληλέγγυος στο πρόβλημα όπως επίσης στάθηκαν μαζί μας η νέα Δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος κ.Ν.Μίγκος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Δεσκάτης καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και η νέα Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως στάθηκε μαζί μας κοντά στη λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που παραχώρησε την μεταλλική γέφυρα και το Υπουργείο Ανάπτυξης που ενέκρινε την πίστωση για την κατασκευή των βάθρων. Επίσης ακούραστα από υπηρεσία σε υπηρεσία έτρεξε μαζί μας ο Βουλευτής Γρεβενών κ.Θ.Χαντάβας και πρόσφερε ανεκτίμητη βοήθεια έτσι ώστε ο στόχος της κατασκευής της γέφυρας «Νίκος Προύφας» να μοιάζει σήμερα ρεαλιστικός και πραγματοποιήσιμος άμεσα.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρα όπως γνωρίζουμε πολύ καλά και τις αιτίες που δημιούργησαν αυτή την κρίση, η οποία άρχισε στη χώρα μας την περίοδο που ο Νίκος Προύφας χάθηκε για πάντα.
Δεν αναφέρουμε όλους τους παραπάνω φορείς για να τους ευχαριστήσουμε δημόσια για τη βοήθεια που προσέφεραν να φτάσουμε στο παρά πέντε της λύσης, ενός από τα κύρια προβλήματα βασικών υποδομών της περιοχής μας.
Το σημαντικό δεν είναι αν θα τους ευχαριστήσουμε εμείς ή όχι , σημαντικότερο από αυτό είναι ότι όλοι οι άνθρωποι και οι φορείς που ασχολήθηκαν με αυτό το πρόβλημα έκαναν το σωστό και αυτονόητο που έπρεπε, ο καθένας από τη θέση αρμοδιότητας που είχε. Τιμούν τη δημόσια θέση που κατέχουν και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Σχεδόν τρία χρόνια από τις 08-11-2009 που έφυγε οριστικά ο Νίκος Προύφας ασχολούμαστε και αναδείξαμε όσο μπορούσαμε τα βασικά προβλήματα των μικρών χωριών της ελληνικής περιφέρειας, όπως είναι η Κατάκαλη, και τονίσαμε την αναγκαιότητα των ασφαλών οδικών δικτύων, την ποιότητα του πόσιμου ύδατος, τους ελεύθερους χώρους, τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και του τοπικού πολιτισμού, θέσεις που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ του Δήμου Δεσκάτης.
Με αφορμή και το σοβαρότατο ατύχημα εγκλωβισμού του σχολικού λεωφορείου στα νερά της Σιούτσας και με αφορμή το γεγονός , ότι ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό, θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής τα οποία τα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά και προς εφαρμογή άμεσα :

– Απαιτείται άμεσα η επίσπευση, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εκείνων των ενεργειών έτσι ώστε το πρόβλημα να λυθεί οριστικά, με την κατασκευή της γέφυρας «Νίκος Προύφας» στο χείμαρρο Σιούτσα.

– Απαιτείται και μέχρι την ολοκλήρωση της παραπάνω γέφυρας, ο έλεγχος της προσβασιμότητας από επίσημους φορείς του Δήμου, όπως η Πολιτική Προστασία, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διέλευση οχημάτων, που βασίζεται στην προσωπική εκτίμηση των οδηγών, η οποία, όπως είναι φυσικό, μπορεί να ποικίλει και να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Σε καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων να αποκόπτεται οριστικά το πέρασμα είτε με εμπόδια είτε με μπάρες ασφαλείας για όσο διάστημα διαρκούν τα φαινόμενα.

– Απαιτείται η αναβάθμιση και ο επίσημος χαρακτηρισμός της δημοσίας οδού Κατάκαλης –Καρπερού σε κοινοτικό ή δημοτικό οδικό δίκτυο με πλήρης υποδομές, οδικής ,πληροφοριακής σήμανσης, διαγράμμισης, στηθαία ασφαλείας και φωτισμό στην τσιμεντόστρωση ακόμα και μετά την κατασκευή της γέφυρας
Εδώ συμβαίνει το παράδοξο ενώ ο δρόμος από την ασφαλτόστρωση και μετά να αποτελεί κύρια δημοσία και πολυσύχναστη οδό, που συνδέει τέσσερα τοπικά διαμερίσματα και μάλιστα πριν τον Καλλικράτη, η σύνδεση να είναι με την πρωτεύουσα του Δήμου. Στα χαρτιά, από ιδιαίτερη αμέλεια όλων των εμπλεκομένων αρχών, να παραμένει χαρακτηρισμένος ως αγροτικός, ωσάν να συνδέει αγροτεμάχια με αγροτεμάχια , με τραγική κατάληξη, τα γνωστά φαινόμενα συχνών ατυχημάτων και θανατηφόρων συμβάντων.

«Χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ»

Για την Ανοικτή Πρωτοβουλία Κατάκαλης*
http://www.e-grevena.net
Ο εκπρόσωπος
Παπακωνσταντίνου Σωκράτης

* H Ανοικτή Πρωτοβουλία Κατάκαλης είναι Κίνηση Πολιτών που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την τραγική απώλεια του Νίκου Προύφα στο φονικό πέρασμα της Σιούτσας, εκεί που από χρόνια έπρεπε να υπάρχει γέφυρα για την ασφαλή διέλευση των πολιτών της περιοχής. Σκοπό έχει την ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, έτσι ώστε αυτά να επιλυθούν.

* Παραλίγο να ξεχάσουμε και την ανεκδιήγητη θέση του πρώην Νομάρχη Γρεβενών και νυν Δημάρχου Γρεβενών κ. Κουπτσίδη :
» Αυτός ο δρόμος είναι παράνομος και δεν θα έπρεπε να υφίσταται»

«Το Υπουργείο Εθνικής άμυνας μας παραχώρησε τη μεταλλική γέφυρα, γιατί μας θεωρεί Μπαμπουίνους» …

Διαβάστε ακόμη: «Χείμαρρος Σούτσας»- «Ο οδηγός του λεωφορείου γνώριζε πως ο δρόμος είναι κλειστός»…- (PC s -Video)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.