Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προβληματίζει νέα μετάλλαξη της γρίπης – Εως το τέλος της εβδομάδας η κορύφωση των κρουσμάτων

13 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες για την εξέλιξη της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που ωστόσο φαίνεται να προβληματίζει τους ειδικούς είναι μια μικρομετάλλαξη στον ιό της γρίπης. Ειδικότερα και όπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων βρίσκεται «μια μικρή και αντιγονική μετάλλαξη του ιού Α και Β».

Η διαπίστωση αυτή έχει γίνει στις ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχουν υπόνοιες ότι τα νέα «πρόσωπα» της γρίπης πιθανόν να έχουν περάσει και στην Ευρώπη. «Υπάρχει μια μικρομετάλλαξη στον Η3Ν2 και αύξηση της κυκλοφορίας ενός στελέχους Β, το στέλεχος “Γιαμαγκάτα”, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο εμβόλιο», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται – όπως κάθε χρόνο – να ανακοινώσει οδηγίες έτσι ώστε να ενισχυθεί το αντιγριπικό εμβόλιο για το επόμενο εποχικό κύμα της γρίπης.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, η επιδείνωση των συμπτωμάτων της γρίπης έπειτα από ένα σύντομο διάστημα βελτίωσης της κλινικής εικόνας αποτελεί «ύποπτο» σημάδι. Δηλαδή, ενώ η γρίπη δείχνει να υποχωρεί έπειτα από 3-4 ημέρες, την 5η ή την 6η ημέρα τα συμπτώματα επιστρέφουν πιο έντονα. Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη σε γιατρό. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, πάντως, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος υποστήριξε ότι «φέτος η εικόνα της γρίπης είναι εξαιρετικά καλύτερη συγκριτικά με πέρυσι».

Στο μεταξύ και αναφερόμενος στα εμβόλια που είχαν παραγγελθεί το 2009 για την αντιμετώπιση της πανδημικής γρίπης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η Πολιτεία κέρδισε τη δίκη εναντίον της Sanofi Pasteur και τώρα αναμένεται η επιστροφή 7 εκατ. ευρώ.

Μάρθα Καϊτανίδη

This entry was posted on Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2012 at 19:51 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply