Την Πέμπτη το ΔΣ του ΔΝΤ αποφασίζει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης

Eurogroup: Συνεδριάζει για την τελική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης

Μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI, συνεδριάζει το Eurogroup τη Δευτέρα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ. Παράλληλα, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το PSI, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.

Σε ανακοινωθέν του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε: «Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ειδικότερα, καλωσορίζω τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας, που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις με ικανοποιητικό τρόπο.

»Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να διατηρήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική με την επιδίωξη μέτρων προσαρμογής, σε αυστηρή συμφωνία με το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας της Ελλάδας» σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Το Eurogroup, αναφέρει ακόμη το ανακοινωθέν, «εκτιμά ότι τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προώθηση των απαιτούμενων εθνικών διαδικασιών για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της Ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».

«Το Eurogroup αναμένει σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Σημειώνεται ότι στη συμβολή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε ισχυρή συμμετοχή».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί η χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα να είναι ύψους 28 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δανείων εκ μέρους της Ευρωζώνης, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή ότι «στις αμέσως επόμενες ημέρες […] που θα υπογραφεί η νέα συμφωνία από το Eurogroup, θα εκταμιευθούν τα πρώτα ποσά των νέων δανείων».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.