Ωστε να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής

Υπουργικό: Ενεργοποίησε τα CACsΤις εναλλακτικές δυνατότητες για περαιτέρω περιστολές δαπανών κατά 6 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014 συζήτησε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής στον απόηχο της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους.

Αποφασίστηκε η σύνταξη σχετικής μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει προτάσεις, που θα υποβληθούν και στην επόμενη κυβέρνηση.

Την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs) ενέκρινε με πράξη του το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI.

Κατόπιν αυτών, αργότερα την Παρασκευή, πιθανώς γύρω στις 20.00 αναμένεται δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Βάσει των όσων είπε και στην συνεδρίαση του υπουργικών συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην «ιδιαίτερα σημαντική και ιστορική» συμφωνία απομείωσης του χερέους και να τονίσει πως είναι «ώρα περισυλλογής», λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν πολλοί πολίτες, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει για τα λάθη που μας οδήγησαν ως εδώ.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, η ανταλλαγή των ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου, ενώ η Βουλή πιθανότατα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σημείο από το οποίο πιθανότατα θα ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος αντίστρφα προς τις εκλογές.

Στην εισήγησή του για τις μειώσεις δαπανών της επόμενης διετίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης σημείωσε ότι η επισκόπηση των δημοσίων δαπανών «θα οδηγήσει σε μία σειρά προτάσεων με στόχο κατ’ αρχάς, τη μείωση των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον, μιάμιση ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ (δηλαδή περί τα 3 δισ €) για κάθε ένα από τα έτη 2013 και 2014. Κατά δεύτερον, θα εισέλθει στην ουσία της δημόσιας δαπάνης και θα καταρτίσει προτάσεις για τον περαιτέρω εξορθολογισμό της μέχρι το 2016, ακόμη και μέσα από την ανακατανομή πόρων, προς όφελος τομέων με ισχυρό αναπτυξιακό και περιφερειακό χαρακτήρα».

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συνμβουλίου συνεδρίασε υπό τον κ. Παπαδήμο το νεοσυσταθέν κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, με εισηγητή τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα.

Το Eurogroup

Νωρίτερα, το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC), που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου, όπως ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης για την έκβαση του PSI.

Το Eurogroup διαπίστωσε, επίσης, πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 206 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους των ιδιωτών, κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισ. ευρώ (83,5%) αποδέχθηκαν την εθελοντική ανταλλαγή και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Με την ενεργοποίηση των CACs, το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε την συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων «σημαντική και ιστορική» και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση και των επόμενων βημάτων, η χώρα θα περάσει σε στέρεο έδαφος.

«Η σημερινή μέρα δεν πρέπει να είναι μόνο μέρα ικανοποίησης και πανηγυρισμών, αλλά και μέρα περισυλλογής, καθώς πολλοί επενδυτές και πολλοί απλοί πολίτες κατέγραψαν ζημιές και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να σκεφθούμε τα λάθη μας που μας οδήγησαν μέχρι εδώ» είπε.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του, ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για την τηλεδιάσκεψη που είχε το Eurogroup έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το PSI και τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους το 2020, πέραν των όσων προβλέπεται.

Δηλαδή μπορεί το χρέος να «πέσει» και κάτω από το περίπου 120% του ΑΕΠ που έχει υπολογισθεί.

Ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να επεκταθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία πρόσκλησης συμμετοχής στο PSI για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο Δίκαιο και η ανταλλαγή των οποίων θα γίνει μέχρι τις 12 Απριλίου.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση για τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα, ωστόσο στο επόμενο διάστημα το θέμα θα επανεξετασθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.