Επεκτείνει τη δραστηριότητά της η πρωτοπόρος στο «Κίνημα της πατάτας» «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας», παραγγέλνοντας αυτή τη φορά 50 τόνους αλεύρι, μέσω Διαδικτύου, στην τιμή μόλις του 0,50 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγμή, με φρενήρεις ρυθμούς πραγματοποιούνται οι παραγγελίες για πατάτες Νευροκοπίου, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή διαβεβαίωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι είναι ασφαλείς.

Στην Αθήνα, τα τηλέφωνα παίρνουν «φωτιά», καθώς διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός με τους δήμους που επιθυμούν να προσφέρουν στους δημότες τους προϊόντα σε τιμές παραγωγού.

«Εμείς πάμε για άλλα πλέον», ανέφερε το μέλος της «Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας»Νίκος Καπουράνης και συμπλήρωσε ότι η ηλεκτρονική φόρμα καταχώρισης παραγγελιών άνοιξε προχθές το βράδυ και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να καλυφθεί η συμφωνημένη ποσότητα.

«Η ομάδα μας αναζήτησε ελληνικούς κυλινδρόμυλους, οι οποίοι λειτουργούν σε συνεταιριστική βάση. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τέτοιοι μύλοι. Οι αλευρόμυλοι Δομοκού και Κιλκίς. Οι προσφορές και των δύο συνεταιρισμών ήταν άκρως ελκυστικές και η ποιότητα των προϊόντων τους άριστη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Λάβαμε δείγματα αλεύρων από τους συνεταιρισμούς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από έμπειρο αρτοποιό της πόλης μας (Κατερίνη) και νοικοκυρές. Αποφασίσαμε να επιλέξουμε το λευκό αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, του ΕΑΣ Κιλκίς, λόγω των εορτών τού Πάσχα (χρήση στα τσουρέκια). Το ελαφρώς κίτρινο αλεύρι (70%) του αλευρόμυλου Δομοκού θα το παραγγείλουμε στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο για να στηρίξουμε τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά για την άριστη ποιότητα του προϊόντος, κατάλληλο ειδικά για ψωμί», επισημαίνει η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας».

Τελικά, η ομάδα αποφάσισε να δεχτεί την προσφορά της αλευροβιομηχανίας ΕΑΣ Κιλκίς για αλεύρι όλων των χρήσεων στην τιμή του 0,50 ευρώ ανά κιλό σε συσκευασίες των πέντε κιλών. Οι παραγγελίες γίνονται δεκτές μόνο μέσω Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα της ομάδας (www.otoposmou.gr)

Στο μεταξύ, τη σκυτάλη στο «Κίνημα της πατάτας» παίρνει η Νικόπολη στη δυτική Θεσσαλονίκη, η πιο φτωχή περιοχή της πόλης, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει το 70%.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ανέργων, με τη συνεργασία της Ενωσης Γονέων των Μαθητών του Δήμου Παύλου Μελά, συλλόγων γονέων, πολιτιστικών, κοινωνικών, παλιννοστούντων και με τη στήριξη του ομότιμου καθηγητή Γεωπονικής του ΑΠΘ Χρίστου Καμενίδη, οργανώνει τη διάθεση 75 τόνων πατάτας από παραγωγούς της Ανω Βροντούς και του Νευροκοπίου. Η διάθεση θα γίνει αύριο στην Νικόπολη, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11:00. Η τιμή ορίστηκε στο 0,25 ευρώ το κιλό σε συσκευασίες των είκοσι κιλών.

Στην Αττική

Οι Δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Δάφνης – Υμηττού, καθώς και άλλοι πέντε δήμοι της Αττικής είναι οι επόμενοι στη λίστα για τις πατάτες Νευροκοπίου και για άλλα φτηνά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι δήμοι Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός διαδημοτικού δικτύου καταναλωτών, αναλαμβάνοντας στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το λάδι και τα όσπρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καισαριανή σε δύο ημέρες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για 20 τόνους πατάτες Νευροκοπίου, ενδιαφέρον για 50 τόνους έχει εκδηλωθεί στο Δήμο Ζωγράφου, ενώ στον Αγιο Δημήτριο σε μιάμιση ημέρα η ζήτηση για πατάτες ξεπέρασε τους 20 τόνους. Επιπλέον, ήδη δύο από τα έξι σούπερ μάρκετ της Ηλιούπολης έχουν ρίξει την τιμή της πατάτας στο 0,30 ευρώ το κιλό.

Τη διάθεση πατάτας Νευροκοπίου, απευθείας από τους τοπικούς παραγωγούς, οργανώνει ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού το Σάββατο 17 Μαρτίου. Οι πατάτες θα διατεθούν σε συσκευασίες των 20 κιλών με τιμή 6,50 ευρώ. Την ίδια ώρα, τριάντα τόνους πατάτας από τη Θήβα διένειμε χθες ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται οι πρώτες συζητήσεις για την απευθείας διάθεση κρητικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, ύστερα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ). Ηδη έχει γίνει μία πρώτη επαφή με το δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, με απόφαση της δημοτικής αρχής για την προμήθεια σε πρώτη φάση κρητικού ελαιολάδου.

Απολύτως ασφαλείς

«Η πατάτα Νευροκοπίου είναι απολύτως ασφαλής για την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, με αφορμή δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης για την ασφάλεια και την ποιότητα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. «Να σταματήσουν να κάνουν ανεύθυνες δηλώσεις που πλήττουν τα αγροτικά μας προϊόντα και τον Ελληνα παραγωγό», είπε χαρακτηριστικά.

Προσφορά σε σούπερ μάρκετ

Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων αναλαμβάνει ο όμιλος «Carrefour Μαρινόπουλος». Πελάτες 65 ετών και πάνω, πολύτεκνοι και άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται όλα τα φρέσκα προϊόντα 10% φτηνότερα.

Οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της κάρτας Club Carrefour, την οποία μπορούν να εκδώσουν στην υποδοχή των καταστημάτων Carrefour και Carrefour Μαρινόπουλος.

Ελεύθερος Τύπος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.