Στα ύψη εκτοξεύθηκε το ποσοστό της ανεργίας το Δεκέμβριο του 2011 αγγίζοντας το 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Όπως προκύπτει, 299.400 επιπλέον άνεργοι προστέθηκαν μέσα σε 1 χρόνο στην “μαύρη” λίστα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το 2011, περίπου 1.000 άτομα έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα.

Το Δεκέμβριο του 2010, το ποσοστό ήταν 14,8% και το Νοέμβριο του 2011, σε 20,9%. Οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.033.507 άτομα, ενώ οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 334.445 άτομα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 και κατά 1.950 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011.

“Πρωταθλήτριες” και πάλι στην ανεργία είναι οι γυναίκες με ποσοστό 25,3%, ενώ το ποσοστό των άνεργων ανδρών είναι 17,7%. Από τους 1.033.000 ανέργους, οι 532.000 είναι γυναίκες και οι 500.000 είναι άνδρες.

Στην κυριολεξία… θερίζει η ανεργία στις ηλικίες 15 – 24 χρονών, όπου το ποσοστό ανέρχεται σε 51,1% και ακολουθεί στις ηλικίες 25 – 34 χρονών σε ποσοστό 28,7%.

Μόνο στην Πελοπόννησο και στα νησιά, η ανεργία είναι κάτω από 20% ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες, στις οποίες παράγεται πάνω από το 80% του ΑΕΠ το ποσοστό των ανέργων είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι περιοχές που μαστίζονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι, Ήπειρος – δυτική Μακεδονία σε 24,5%, Μακεδονία – Θράκη σε 23,1%, ακολουθεί η Αττική με ποσοστό 21,5% και τέταρτη είναι η Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα με 21%.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε ο αριθμός των ανέργων θα εκτιναχθεί στο 1.200.000 άτομα.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος, σχολιάζοντας την αύξηση της ανεργίας, μετάτη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ δήλωσε: “Η ανεργία είναι το πιο σκοτεινό και σκληρό πρόσωπο της κρίσης… Σήμερα, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Η χώρα πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεών της για την ανάσχεση της εφιαλτικής ανεργίας. Μόνο με τη στροφή στην ανάπτυξη… Απαιτείται μια νέα Εθνική Πολιτική Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Απαιτείται μια νέα ισχυρή Κυβέρνηση που, με τη στήριξη των πολιτών, θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της εξόδου από την κρίση”.

Οργάνωση για την προστασία των ανέργων ζητά το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του. “Πανεργατική και λαϊκή δράση και οργάνωση τώρα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Καμία μείωση, αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλους και όχι μόνο στο 1/3 των ανέργων που δίνεται σήμερα. Πλήρη διαγραφή των δανείων για την πρώτη κατοικία, κούρεμα 50% των άλλων χρεών και πάγωμα για όλο το διάστημα της ανεργίας. Παροχή τροφίμων με κρατική ευθύνη. Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μείωση 30% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι “κοροϊδεύουν τον κόσμο. Η ανεργία είναι πολύ περισσότερη. Δεν είναι μόνο οι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, αλλά υπάρχει και μεγάλος αριθμός ανέργων, λόγω του ότι δεν αποφασίζουμε να διώξουμε επιτέλους τους λαθρομετανάστες, που παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων”.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Στρατούλης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης και της τρόικα, για την ανεργία λέγοντας: “Η κυβέρνηση και η τρόικα μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα ανέργων, φτωχών, εξαθλιωμένων και ταπεινωμένων ανθρώπων … οδηγούν τον λαό και την νεολαία στα τάρταρα της ανεργίας”.

“Κάθε μήνας που περνάει η Ελλάδα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε χώρα των ανέργων. Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια των ασκούμενων πολιτικών, που βάζουν λουκέτα στις επιχειρήσεις, επιτείνουν την ύφεση, παγώνουν την αγορά, και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται και το μοντέλο ανάπτυξης, οι άνεργοι στο τέλος του έτους θα φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο” τόνισε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Γιώργος Κοντογιάννης τόνισε ότι “τα σημερινά δραματικά στοιχεία για την ανεργία αποδεικνύουν ότι η αναβλητικότητα και οι ανεπάρκειες της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, σκοτώνουν κάθε οικονομική δραστηριότητα… Δίχως άλλες αναβολές πρέπει να ενεργοποιηθούν προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μέσω του ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του κράτους και της παρέμβασής του στην οικονομία, να αρθεί το πλήθος αντικινήτρων που εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν νέες θέσεις εργασίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση φέρνει πιο κοντά την κοινωνική έκρηξη και αναγκάζει τους νέους να φεύγουν από τη χώρα”.

 

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.