Τα σωματεία εσωτερικής και εξωτερικής φύλαξης θέτουν θέμα ασφάλειας του σωφρονιστικού καταστήματος και ζητούν προσλήψεις προσωπικού

Ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων σε σχέση με το λιγοστό προσωπικό, δημιουργεί θέμα ασφάλειας στις Φυλακές Γρεβενών, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία των εργαζομένων.

Με βασικό αίτημα τη στελέχωση του Καταστήματος Κράτησης Φελλίου Γρεβενών, τα σωματεία Εσωτερικών Υπαλλήλων και Εξωτερικών Φρουρών, συνεχίζουν την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ενώ από χτες η απεργία τέθηκε υπό την ομπρέλα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Ελλάδας στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, η οποία κήρυξε επαναλαμβανόμενες εικοσιτετράωρες απεργίες.

Εξάλλου, επαναλαμβανόμενες 24ωρες είναι και οι απεργίες των δύο σωματείων των φυλακών Γρεβενών, οι οποίες άρχισαν στις 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εξωτερικών Φρουρών, Ελευθέριο Αράπογλου, «στο σωφρονιστικό κατάστημα στα Γρεβενά έχουμε 150 κρατούμενους περισσότερους από τους προβλεπόμενους. Οι φυλακές είναι δυναμικότητας 597 κρατουμένων και έχουμε πάνω από 620, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα ασφάλειας, αφού ως γνωστόν υπάρχουν βαρυποινίτες και το προσωπικό είναι λίγο».

Να σημειωθεί ότι λόγω του κορεσμού των φυλακών Γρεβενών, οι κρατούμενοι στοιβάζονται τέσσερις – πέντε μαζί σε κελιά χωρητικότητας ενός και δύο ατόμων και αρκετοί κοιμούνται στρωματσάδα. Στο μεταξύ, λόγω του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και της απεργίας το σωφρονιστικό κατάστημα Φελλίου Γρεβενών, «κατέβασε ρολά», καθώς με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης ο διευθυντής των φυλακών Αντώνης Πανάγος, κάνει γνωστό ότι το σωφρονιστικό κατάστημα έχει γεμίσει και δεν είναι δυνατόν να δεχτεί άλλους κρατούμενους, καθώς εάν δεχτεί όλους τους κρατούμενους που μετάγονται στα Γρεβενά, ο αριθμός των κρατουμένων φα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κατά συνέπεια το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει να μην μπορεί να διαχειριστεί όλους αυτούς τους κρατούμενους».

Από την πλευρά της η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών, η οποία βρίσκεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 16 Ιανουαρίου, με ανακοίνωσή της τονίζει: «Η πολιτεία μπροστά στην οικονομική κρίση, αποφάσισε την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που έχει ως αποτέλεσμα τόσο την οικονομική μας εξαθλίωση (δραστική μείωση μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων ωρών εργασίας), όσο και τη μείωση της ασφάλειας του Καταστήματός μας, που μάλιστα σε ένα μέρος του θεωρείται «υψίστης ασφαλείας».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λευτέρης Αράπογλου, «οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι με τον αγώνα μας διεκδικούμε αξιοπρεπή μισθό και αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας, άμεση αποσυμφόρηση του Καταστήματος, με στόχο την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία του και άμεση πρόσληψη προσωπικού». Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης προσωπικού είναι ότι το οργανόγραμμα προβλέπει 150 εσωτερικούς φύλακες, ενώ διαθέτει μόλις 59! Παράλληλα, παρατηρείται έλλειψη και στους εξωτερικούς φρουρούς, στις φυλακές δεν υπάρχει γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό, η κοινωνική υπηρεσία δεν έχει ούτε μία κοινωνική λειτουργό, ενώ στενάζουν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, στις οποίες έχουν αποσπαστεί δεσμοφύλακες, λόγω έλλειψης υπαλλήλων.

«Δυστυχώς οι φυλακές άνοιξαν χωρίς να προσλάβουν προσωπικό, επειδή κάποιοι ήθελαν να κάνουν εγκαίνια και κόψουν κορδέλες», δήλωσε με νόημα ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών. Ακόμη είπε ότι και η χωρητικότητα των 597 κρατουμένων είναι εικονική, καθώς τα κελιά σύμφωνα με την αρχική μελέτη σχεδιάστηκαν για δύο άτομα, αλλά στην πορεία τα έκαναν τρίκλινα. Το τραγικό όμως είναι ότι τελικά σ’ αυτά τα δίκλινα κελιά συνωστίζονται από τέσσερα με πέντε άτομα, τα οποία κοιμούνται στρωματσάδα, με το συνολικό αριθμό κρατουμένων που πλαγιάζουν στα στρώματα, να φτάνουν σε περίπου 150! Επιπλέον έχει γεμίσει και το πειθαρχείο με κρατούμενους, το οποίο έχει μετατραπεί σε πτέρυγα κρατουμένων, αν και πρόκειται για ειδικό χώρο φύλαξης τιμωρημένων με πειθαρχικά παραπτώματα. Οι θάλαμοι υποδοχής όπου κρατούνται για λίγες ημέρες οι νεοεισερχόμενοι και όσοι επιστρέφουν από άδειες, είναι κι’ αυτοί διαρκώς γεμάτοι, χωρίς να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν.

Τέλος, οι εγκαταστάσεις των μαγειρείων δεν επαρκούν για τη σίτιση τόσο πολλών κρατουμένων, πολλά φάρμακα που είναι απαραίτητα στο φαρμακείο του καταστήματος εξαντλούνται πολύ γρήγορα, ενώ σε συνδυασμό με την ανυπαρξία γιατρού τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κρατουμένων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.