Την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης προεξοφλεί η αγορά, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο μέχρι την τελευταία στιγμήΜία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχουν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο, συνολικού ύψους 177 δισ. ευρώ, για να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, εντείνεται η αισιοδοξία ότι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI θα ξεπεράσει τελικώς το 75% με 80%.

Τα μέλη του IIF που έχουν ανταποκριθεί θετικά, διακρατούν χρέος συνολικού ύψους 84 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τα ομόλογα 19 δισ. ευρώ περίπου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και ομόλογα που διαχειρίζονται απευθείας τα Ταμεία.

Οκτώ Ταμεία με ομόλογα 3,31 δισ. ευρώ δέχθηκαν να συμμετάσχουν, ενώ έξι, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν.

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, η συμμετοχή «θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%.

«Είμαι αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα», είπε το στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι αν το ποσοστό διαμορφωθεί κάτω από το 75%, το PSI δεν θα υλοποιηθεί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και αν είναι από 75% έως 90%, τότε κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι στην τελευταία περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης και θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και γι’ αυτούς που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας είναι το 66,6%. Σημειώνεται ότι για να τροποποιηθούν οι όροι των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ, απαιτείται συμμετοχή στη διαδικασία, τουλάχιστον του 1/2 του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου όλων των επιλέξιμων τίτλων («συμμετέχον κεφάλαιο»).

Περαιτέρω, για την τροποποίηση όλων των τίτλων, που ορίζονται στην πρόσκληση, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ της τροποποίησης τουλάχιστον των 2/3 του συμμετέχοντος κεφαλαίου.

Η επίσημη προθεσμία για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο λήγει την Πέμπτη στις 10 το βράδυ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σήμερα ότι θα λήξει τα μεσάνυκτα.

Οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του PSI αναμένονται στις 8 το πρωί της Παρασκευής. Ημερομηνία διακανινισμού είναι η Δευτέρα 12 Μαρτίου.

Οι ομολογιούχοι τίτλων που διέπονται από ξένο δίκαιο θα πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις στις 27-29 Μαρτίου και ο διακανονισμός θα γίνει μέχρι τις 11 Απριλίου.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.