Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Έφυγε απο τη ζωή η Σμαρούλα Γιούλη – Ποια ήταν…

Μάρτιος 7th, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://www.skai.gr/files/temp/6772D9C944E7D09BDE528D142E48F09A.jpgΠέθανε το πρωί της Τετάρτης (7/3) η ηθοποίος Σμαρούλα Γιούλη. Έπασχε απο άνοια. Μόλις πριν απο τρεις μήνες έφυγε απο τη ζωή ο σύντροφός της Βαγγέλης Λειβαδάς.
Η κηδεία της γίνει την Παρασκευή από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το βιογραφικό της

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη και συνέχισε με χορό και τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, 9 ετών το 1943, στην ταινία «Η φωνή της καρδιάς», για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.

Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα» και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και το Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Από το 1958 ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα: «Άννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά.

Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν, όλους τους έλληνες σκηνοθέτες. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα όπως το μιούζικαλ «20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά.

Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.

Φιλμογραφία:

1943 ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, Η
1948 ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
1949 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
1950 ΕΛΑ ΣΤΟ ΘΕΙΟ
1951 ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΓΑΠΟΥΝ
1952 ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ, Ο
1953 ΣΩΦΕΡΑΚΙ, ΤΟ
1954 ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, ΤΟ
1954 ΑΝΕΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ, Ο
1954 ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
1955 ΓΛΕΝΤΙ, ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗ
1955 ΟΡΓΑΝΑΚΙ, ΤΟ
1956 ΚΑΦΕΤΖΟΥ, Η
1956 ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ, Η
1957 ΓΥΝΑΙΚΑΣ, Ο
1957 ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ)
1957 ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ
1957 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
1957 ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ, Ο
1958 ΛΕΦΤΑΣ, Ο
1958 ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ
1958 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ
1958 ΜΙΣΟΓΥΝΗΣ, Ο
1959 ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 288 (ΣΑΤΥΡΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ)
1960 ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ ΜΙΡΑΜΑΡΕ
1961 ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑΔΕΣ (ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ)
1962 ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΝΟ, Ο
1965 ΕΝΩΝΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΔΥΟ ΚΑΡΔΙΕΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ)
πηγή: Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA
homepage.mac.com

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 7th, 2012 at 13:18 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!