http://media.megatv.com/filesystem/images/20120305/engine/mega_o_53761_1134689_type12250.jpgΣύγχυση επικρατεί μεταξύ της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων που υπάρχει στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, τόνισε ότι εφόσον κάποιος επικαλεστεί οικονομική αδυναμία τότε δεν θα πληρώσει στη ΔΕΗ το τέλος ακινήτων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ταμίας στη ΔΕΗ Νέας Ιωνίας δέχθηκε να λάβει το λογαριασμό για το ρεύμα χωρίς το τέλος ακινήτων.

Στη χθεσινή πρωϊνή εκπομπή του MEGA, ο κ. Στεριώτης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι όσοι καταναλωτές δεν το έχουν πληρώσει μπορούν να μην καταβάλλουν το ειδικό τέλος στα ταμεία της ΔΕΗ κι αυτό να μεταφερθεί στην εφορία.

Ωστόσο μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ανασκεύασε τη δήλωσή του. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως όποιος πολίτης δεν μπορεί να καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό με το τέλος, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ κάνοντας τη σχετική αίτηση εξαίρεσης και στη συνέχεια να ενημερώσει τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις έως τώρα αποφάσεις η ΔΕΗ οφείλει να αποστείλει στην εφορία τους λογαριασμούς με απλήρωτο τέλος ακινήτων 4 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή τους. Για όσους αποδειχθεί ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά και για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης αλλά κριθεί ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, προβλέπονται διαδικασίες για αναγκαστική είσπραξη των οφειλών, δηλαδή ακόμη και κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που αποστέλλεται σε όλες τις εφορίες προβλέπει ότι ο διευθυντής κάθε εφορίας θα μπορεί να κρίνει και να αποφασίζει τη μείωση του τέλους, αλλά ακόμα και περισσότερες δόσεις σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Μειωμένο τέλος δικαιούνται οι εξής κατηγορίες πολιτών:

Μακροχρόνια άνεργοι
Πολύτεκνοι
Άτομα με αναπηρία
Άτομα με ειδικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΔΕΗ, το 2,7% των καταναλωτών, περίπου 177.000 καταναλωτές – δεν έχει πληρώσει λογαριασμούς εδώ και έξι μήνες. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα σε έναν, δηλαδή το Ειδικό Τέλος που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με τον ΦΑΠ.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.