Διαγωνισμός – πιλότος για τα κρατικά ακίνητα

Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «επιστρατεύει» το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές που θα διαθέσουν κεφάλαια για να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν εκτάσεις και ολόκληρες περιοχές της χώρας.

«Πιλότος» για τέτοιες παρεμβάσεις θεωρείται ο διαγωνισμός που προκηρύσσεται σήμερα από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας, για την παραχώρηση ακινήτου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, από επενδυτή που θα αναλάβει την αξιοποίησή του για τα επόμενα 100 χρόνια.

Πρόκεται για μια έκταση εμβαδού 490 στρεμμάτων. Περισσότερο από το μισό αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, με μια ακτογραμμή μήκους 700 μέτρων.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου, το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας με χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση. Με δεδομένο ότι στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild, η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Το ακίνητο προτείνεται για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις / υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής. Το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και ανάπτυξη του ακινήτου.

Το ακίνητο βρίσκεται στη Χερσόνησο της Κασσιώπης, 38 χλμ. βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας, η οποία διαθέτει και διεθνή αερολιμένα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περισσότεροι από 700.000 ξένοι τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Αγγλοι και ακολουθούν Γερμανοί και Ρώσοι.

Σειρά αναμένεται να πάρει για αξιοποίηση μέσα στο Μάρτιο και η έκταση Αφάντου στη Ρόδο, ενώ στην λίστα περιλαμβάνεται το Πρασονήσι και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, με τελικό στόχο την εξεύρεση 25 δισ. ευρώ που θα μειώσουν το χρέος.

Ήδη έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο και το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης- IBC, δεκάδες δημόσια κτήρια, η τοποθεσία στην Ξάνθη που φιλοξενούσε τη Φωνής της Αμερικής, αλλά και ακίνητα στην περιοχή του Αντιρρίου -δίπλα στην γέφυρα- και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.