Eίναι μόλις 20 χρονών, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μιλαει 11…γλώσσες

Ο Alex Rawlings, ελληνικής καταγωγής, διακρίθηκε στο διαγωνισμό Collins και Livemocha για τον πλέον πολύγλωσσο φοιτητή στη Βρετανία. Το βίντεο του BBC, όπου ο νεαρός φοιτητής μιλαει άπταιστα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρώσικα, ολλανδικά, αφρικανικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά και καταλανικά, έχει κάνει μέσα σε λίγες ημέρες το γύρο του κόσμου.

Ο Alex γεννήθηκε πριν 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η μητέρα του, ελληνικής καταγωγής, άρχισε να του μιλάει σε τρεις γλωσσες , μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, από τότε που ήταν δύο ετών. Αυτό ήταν και το πρώτο του ερέθισμα, που στην πορεία έγινε όπως αποδεικνύεται πάθος για τις ξένες γλωσσες .

Ο πατέρας του είναι καθηγητής και η δουλειά του υποχρέωνε την οικογένεια να ταξιδεύει συχνά σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα ο Alex να έχει από γνωρίσει από μικρός διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

Όπως ο ίδιος περιγράφει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς», όλα άρχισαν από μία εκδρομή που έκανε σε ηλικία 14 χρονών στο Άμστερνταμ. Ο 20χρονος φοιτητής ένιωσε τότε άσχημα που δεν μπορούσε να κατανοήσει τη γλώσσα των κατοίκων και αποφάσισε να μάθει ολλανδικά αμέσως μετά το ταξίδι, διαβάζοντας μόνος του βιβλία και ακούγοντας CDs.

Mέσα σε λίγους μήνες είχε κάνει σημαντικά βήματα στην εκμάθηση των ολλανδικών και ο ενθουσιασμός που ένιωσε αποτέλεσε η αφετηρία για να συνεχίσει την ίδια μέθοδο και με άλλες γλώσσες. Το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρει μέσα σε έξι χρόνια να μιλάει άπταιστα 11 γλώσσες!

«Πολλές γλώσσες με δυσκόλεψαν πολύ, αλλά περισσότερο τα ρώσικα. Η γραμματική των ρώσικων είναι πάρα πολύ δύσκολη, και η προφορά δεν μοιάζει με καμία άλλη γλώσσα που ξέρω. Ακόμα κάνω πολλά λάθη όταν τα μιλάω, αλλά ελπίζω πως τώρα που μένω για λίγο καιρό στη Ρωσία, θα μου φανούν πιο εύκολα», δήλωσε ίδιος σχετικά με την δυσκολία που έχουν οι ξένες γλώσσες.

Ωστόσο, ο 20χρονος Alex δεν φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του καθώς όπως υποστηρίζει «η γλώσσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μίας κουλτούρας, και χωρίς να μιλάς, είναι δύσκολο να την καταλαβαίνεις. Η γλώσσα εξηγεί πώς σκέφτεται ένας λαός, κι αν καταλαβαίνεις την νοοτροπία του, αναπτύσσεις μία ψυχολογική σύνδεση μαζί του».

Στα 20 του, ο Alex σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σκοπεύει να μάθει και άλλες ξένες γλώσσες και ονειρεύεται να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με «διαβατήριο» τη διάθεσή του για νέες γνώσεις και εμπειρίες.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή του Alex είναι το γεγονός πως μπορεί να μιμείται αρκετά καλά και την προφορά της κάθε γλώσσας. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ξεκαθαρίζει πως απλά κάνει κάτι που του αρέσει πολύ. Ο ίδιος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η αγαπημένη του γλώσσα είναι τα ελληνικά καθώς τα μιλάει από παιδί και έχουν συναισθηματική αξία για τον ίδιο. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το γεγονός να έρθει μόνιμα να ζήσει στην Ελλάδα αφού αγαπάει πολύ την χώρα και την θεωρεί πατρίδα του.

24wro.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.