Τις εκτάσεις παραχωρούν Δήμοι και το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο

Η κρίση άνθισε τους αστικούς λαχανόκηπουςΠολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη τη χώρα οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αστικών λαχανόκηπων, σε μια προσπάθεια να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στην κρίση για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα λαχανικά για τις οικογένειές τους.

Το εγχείρημα δεν περιορίζεται μόνο σε προσπάθειες αρκετών δήμων -μέχρι τώρα έχουν πάρει σχετική πρωτοβουλία οι Δήμοι Λάρισας, Μυτιλήνης, Αλεξανδρούπολης, Εδεσσας, Θέρμης κ.ά.- που οργανώνουν και παραχωρούν διαθέσιμες μικρές εκτάσεις περιμετρικά του αστικού ιστού των πόλεων.

Στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες πήρε πρωτοβουλία για την παραχώρηση και λειτουργία αρχικά 200 τέτοιων μικρών λαχανόκηπων και αργότερα 500 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε μια έκταση μέσα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην περιοχή της Θέρμης.

«Στόχος είναι να βγει το πανεπιστήμιο εκτός των τειχών και να συναντήσει τον πολίτη, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, ο οποίος παράλληλα αναμένει τον Μάιο την πρώτη παραγωγή του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος του ΑΠΘ. Τα πρώτα προϊόντα θα διατίθενται στη Φοιτητική Λέσχη και σε αγορά βιολογικών προϊόντων μέσα στο πανεπιστημιακό campus, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται ακόμη και η κανονική τους εμπορία.

Από τους πρώτους δήμους που προχώρησαν στη δημιουργία οργανωμένου λαχανόκηπου με σκοπό να βοηθήσουν αρχικά άνεργους και στη συνέχεια αδύναμους οικονομικά πολίτες ήταν αυτός της Λάρισας.

Με ανάλογο τρόπο κινείται και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και το έργο εγκρίθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο. Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων θα δημιουργηθούν υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν 274 δικαιούχοι. Για τον σκοπό δημοπρατήθηκε η πρώτη φάση του έργου με τη διάθεση ενός ποσού πάνω από 200.000 ευρώ και θα ακολουθήσει η δεύτερη με ένα ποσό περίπου 70.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα είναι άποροι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι κ.λπ., στους οποίους θα δοθούν τεμάχια των 50-100 τ.μ. χωρίς κανένα ενοίκιο. Επιπλέον στον χώρο θα δημιουργηθούν θερμοκήπια σε μια έκταση 1.500 μέτρων, όπου θα παράγονται τα φυτά, τα οποία θα δίνονται στη συνέχεια στους καλλιεργητές.

Ανάλογες είναι οι πρωτοβουλίες που δρομολογούνται στον Δήμο Εδεσσας, ενώ στη Μυτιλήνη σε μια περιφραγμένη έκταση στο Κάστρο, είναι μια πιλοτική δράση που έχει ενταχτεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

 

 

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.