Δεσμευτικές προσφορές από οκτώ εταιρείες για σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα – Αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά. Εντός Απριλίου η αξιολόγηση των προσφορών

Σε οκτώ ανέρχονται οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι προσφορές των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο, θα αξιολογηθούν με βάση οικονομικούς αλλά και τεχνικούς όρους (έκταση των ερευνών, εμπειρία, δυνατότητα προώθησης των περιοχών στη διεθνή αγορά, κ.α.).

Η αξιολόγησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Κυριακή πως το Ιράν αρνήθηκε να δώσει πετρέλαιο στη χώρα μας.
Στόχος του υπουργείου και του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και η αξιολόγηση των δεδομένων πριν από το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για παραχώρηση περιοχών (“οικόπεδα”) προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Οι σεισμικές έρευνες θα δείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ωστόσο η τελική εικόνα προκύπτει μετά από γεωτρήσεις.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις σεισμικές έρευνες, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και για το επενδυτικό κλίμα το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις σεισμικές έρευνες.
Το κόστος των σεισμικών ερευνών θα αναλάβουν η εταιρία (ή οι εταιρίες) που θα επιλεγούν από την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες στη συνέχεια μεταπωλούν τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα αξιολογήσουν με βάση αυτά αν υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των γεωτρήσεων, που είναι και το πλέον δαπανηρό.

Οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά είναι οι ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.