«Πλήγμα στην επιχειρηματική εικόνα της χώρας»

Κύμα απολύσεων φοβούνται οι εργαζόμενοι στις μονάδες της Coca Cola-3E στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη μετά την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας να κλείσει τις γραμμές παραγωγής στα δύο εργοστάσια, ενώ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κάνει λόγο για «πλήγμα στην επιχειρηματική εικόνα της χώρας».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μετάβαση στη νέα λειτουργική δομή θα επηρεάσει 30 εργαζόμενους. Ωστόσο τα σωματεία των εργαζομένων εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται σε 3 βάρδιες 51 άτομα στη γραμμή παραγωγής, ενώ σημειώνουν πως με την παραγωγική διαδικασία είναι συνδεδεμένα και άλλα τμήματα όπως το Χημείο, ο ποιοτικός έλεγχος, η αποθήκη των πρώτων υλών, η διαλογή κλπ.

Η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα μεταφέρει τον όγκο παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρα διανομής και γραφεία για τις πωλήσεις και άλλες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση έδινε «κίνητρα» αποχώρησης με διπλές αποζημιώσεις και δεν αντικαθιστούσε στελέχη που αποχωρούσαν απο νευραλγικές θέσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για το κλείσιμο των μονάδων.

Η αγορά της Βορείου Ελλάδος εκτιμάται ότι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης θα καλυφθεί από την παραγωγή του εργοστασίου του ομίλου στη Σόφια. Το 2006 η Coca – Cola 3Ε είχε προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου στην Αθήνα.

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης ανέφερε πως η απόφαση «επιβαρύνει τα ποσοστά ανεργίας, αποθαρρύνει κάθε νέα επένδυση και αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος παραμένει σταθερά εχθρικό στην επιχειρηματικότητα».

Ο Γ.Γραμματίδης προτείνει την υιοθέτηση βασικού συντελεστή ΦΠΑ 19% (αντί του 23% που ισχύει σήμερα), εξαιρουμένων των συντελεστών του ΦΠΑ για τουρισμό και τρόφιμα που θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Παράλληλα προτείνει φορολογικό συντελεστή 15% για κάθε μορφή επιχείρησης στη Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός άλλων χωρών στη ΝΑ Ευρώπη και στην ΝΑ Μεσόγειο, σε συνδυασμό με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και με νομοθεσία που θα προστατεύει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις.

«Αν βεβαίως θέλουμε ανάπτυξη, θέλουμε επιτέλους έμπρακτα ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα ώστε να μπορέσουμε να τη συγκρατήσουμε μέσα στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.