Νοικοκυριά: Θα μπορούν να πτωχεύσουν και χωρίς αίτηση στην τράπεζα για συμβιβασμόΕνώ ήδη περισσότεροι από 8000 Έλληνες έχουν καταθέσει αίτηση στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το υπουργείο Εργασίας μόλις καταλαγιάσει το κλίμα με την περικοπή των μισθών και των συντάξεων- θα διερευνήσει το ενδεχόμενο σειράς αλλαγών στον νόμο Κατσέλη. Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι και το να καταστεί προαιρετική η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να επισπευστεί χρονικά η διαδικασία

Η μαζική κατάθεση αιτήσεων στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας έχει ως αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που θέλουν να καταφύγουν στις διατάξεις του νόμου περί προσωπικής πτώχευσης, να παίρνουν πλέον δικάσιμο για το τέλος του 2013 ή τις αρχές του 2014. Έτσι, αν προστεθεί και το δίμηνο που απαιτείται για την έκδοση της απόφασης αλλά και η τετραετία κατά την οποία ο δανειολήπτης θα πρέπει βάσει του νόμου να καταβάλλει ένα συγκεκριμένο ποσό, η περίοδος που θα πρέπει να περάσει προκειμένου να ξεμπερδέψει ο δανειολήπτης φτάνει στα 6-7 χρόνια.

Σήμερα, προαπαιτούμενο για να καταθέσει κάποιος αίτηση στο ειρηνοδικείο είναι να έχει επιδιώξει να επιτύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να μην είναι πλέον προαπαιτούμενο για να κατατεθεί η αίτηση στο ειρηνοδικείο αλλά να είναι προαιρετική έτσι ώστε να επισπευστεί κατά μερικούς μήνες η διαδικασία.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που εξετάζεται έχει να κάνει με τον χρόνο κατά τον οποίο ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει. Σήμερα, ο χρόνος αρχίζει να μετράει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης. Εξετάζεται ο χρόνος να μετράει από την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης ώστε να μην περνάει αναξιοποίητος ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατάθεση της αίτησης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, οι αιτήσεις έχουν φτάσει στις 2500 με αποτέλεσμα η δικάσιμος να ορίζεται πλέον για το τέλος του 2013. Στη Θεσσαλονίκη, εκκρεμούν 790 αιτήσεις, στον Πειραιά 423, στο Μαρουσι 135, στο Περιστέρι 145, στην Κόρινθο 162, στο Ηράκλειο και στον Βόλο περίπου 170.

 

Θάνος Χατζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.