Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξεκινά η δίκη της BP για την οικολογική καταστροφή το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού

27 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://www.skai.gr/files/temp/48425CE73DCFD2E4FC0AA27999B0D13D.jpgΞεκινά σήμερα Δευτέρα στις ΗΠΑ η δίκη προκειμένου να προσδιοριστούν οι υπεύθυνοι για την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα εξετάσει εάν η BP και οι υπεργολάβοι της ευθύνονταν για την καταστροφή και θα ορίσει το ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβάλουν.

Πάντως, ο γενικός διευθυντής του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού BP Μπομπ Ντάντλεϊ υποστήριξε ότι η δίκη θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι το 2014.

Η ΒΡ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες μπορεί να υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν κριθεί ότι ευθύνονταν για την οικολογική καταστροφή στη Νέα Ορλεάνη.

Στις ΗΠΑ έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές, από εταιρείες και ιδιώτες, που κατηγορούν την ΒΡ και τους υπεργολάβους της, τις εταιρείες Transocean και Halliburton ότι έκαναν τα στραβά μάτια ή αγνόησαν εντελώς τα σημάδια της επερχόμενης καταστροφής.

Στις 20 Απριλίου 2010 σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων στ’ ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού μέχρι να σφραγιστεί η πετρελαιοπηγή τέσσερις μήνες αργότερα.

www.kathimerini.gr

This entry was posted on Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, 2012 at 17:17 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply