Νέα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που θα προβλέπουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, θα επιβάλει εντός του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου η κυβέρνηση Παπαδήμου, με στόχο να διασφαλίσει την εξοικονόμηση άλλων 2 δισ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2011 δείχνουν υπέρβαση μεγαλύτερη από αυτήν που είχε εκτιμηθεί με τον Προϋπολογισμό του 2012, ενώ και η πορεία υλοποίησης του φετινού Προϋπολογισμού δείχνει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα έσοδα θα εμφανίζουν υστέρηση μεγαλύτερη του 1,5 δισ. ευρώ.

SOS για ναυάγιο

Προ των κινδύνων να καταστεί ανέφικτη -πριν καν ξεκινήσει- η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και να τεθούν από τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές νέοι επαχθείς όροι για την εκταμίευση των δανείων συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα προχωρήσει, εντός του προσεχούς διμήνου, στην επιβολή πρόσθετων περικοπών σε δαπάνες για αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα! Στόχος της κυβέρνησης θα είναι να δώσει προτεραιότητα στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ώστε να μην εγερθούν νέα εμπόδια στην αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, που θα την οδηγήσουν πλέον οριστικά στην άτακτη χρεοκοπία.

Η ελληνική κοινή γνώμη θα βρεθεί σύντομα ενώπιον μιας νέας αποκάλυψης δυσάρεστων ειδήσεων, που θα ανατρέπουν πλήρως τις παραδοχές στις οποίες βασίστηκε το νέο επαχθέστερο Μνημόνιο και θα καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω αυστηροποίησή του, την άμεση προσφυγή σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και την αναβολή των βουλευτικών εκλογών για μετά το καλοκαίρι.

Ερχονται

Εντός του προσεχούς μηνός αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν:

1 Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των 400.000 πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του 2012. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-11-2011, οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων σε υπουργεία, Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης προβλέπεται ότι θα έχουν μειωθεί σωρευτικά κατά 10% έως και 52% από την 1η-11-2011 μέχρι την 1η-1-2013, μέσω αλλαγών στο σύστημα των χρονικών ωριμάνσεων των βασικών μισθών και μέσω της κατάργησης των περισσοτέρων επιδομάτων! Συγκεκριμένα, για όσες περιπτώσεις προκύπτει μείωση αποδοχών πάνω από 25% και μέχρι 52%, προβλέπεται μείωση σε τρεις δόσεις: 25% από την 1η-11-2011, το ήμισυ της εναπομείνασας μείωσης από την 1η-1-2012 και το έτερον ήμισυ της εναπομείνασας μείωσης από την 1η-1-2013. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προωθηθούν για ψήφιση από τη Βουλή θα προβλέπονται:

α) Περαιτέρω αλλαγές στο σύστημα των μισθολογικών κλιμακίων του πρόσφατα νομοθετηθέντος ενιαίου μισθολογίου για τους 400.000 πολιτικούς υπαλλήλους. Το νέο σύστημα των μισθολογικών κλιμακίων, το οποίο προβλέπει τη διασύνδεση της κλιμάκωσης των βασικών μισθών με τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων και την ωρίμανση των αποδοχών ανά διετία, θα αλλάξει επί το δυσμενέστερον. Δηλαδή, η ωρίμανση των αποδοχών θα συνδεθεί ακόμη περισσότερο με τη βαθμολογική εξέλιξη, με συνέπεια σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι συνολικές αποδοχές να παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια κλιμάκια για περισσότερο χρόνο, προκαλώντας νέες σημαντικές εισοδηματικές απώλειες. Δεν αποκλείεται επίσης η νέα αυτή δυσμενής ρύθμιση να συνδυαστεί και με διεύρυνση του χρόνου που απαιτείται να διανυθεί σε κάθε κλιμάκιο για την απονομή του επόμενου από τα 2 στα 3 έτη στα χαμηλά και τα μεσαία κλιμάκια και από 3 σε 4 έτη στα υψηλά!

β) Επιβολή της τρίτης δόσης των περικοπών του ενιαίου μισθολογίου πολλούς μήνες νωρίτερα. Η τρίτη δόση της εναπομείνασας περικοπής αποδοχών για όσους υπαλλήλους υπόκεινται σε μειώσεις μεγαλύτερες του 25% δεν θα επιβληθεί από την 1η-1-2013, αλλά εντός του 2012 και πιθανότατα από την 1η Μαρτίου ή την 1η Ιουλίου 2012!

γ) Κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών.

δ) Περαιτέρω μείωση ή και πλήρη εξάλειψη του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα. Τα απομεινάρια των επιδομάτων εορτών και αδείας, δηλαδή του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, ανέρχονται σήμερα σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα και καταβάλλονται στους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ. Τα επιδόματα αυτά θα περικοπούν ακόμη περισσότερο ή θα καταργηθούν πλήρως! Δεν αποκλείεται να μειωθεί το όριο μηνιαίων αποδοχών πάνω από το οποίο δεν καταβάλλονται καθόλου αυτά τα επιδόματα. Δηλαδή το όριο των 3.000 ευρώ που ισχύει για τους εν ενεργεία υπαλλήλους να πέσει στα επίπεδα των 1.500, των 2.000 ή των 2.500 ευρώ και όσοι λαμβάνουν αποδοχές πάνω από τα όρια αυτά να μη δικαιούνται πλέον τα επιδόματα εορτών και αδείας!

2 Περικοπές στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών του Δημοσίου (στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, διπλωματών, ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών καθηγητών κ.λπ.), που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, κατά μέσο ποσοστό μεγαλύτερο του 10% που προβλέπει το Μνημόνιο και έναρξη των περικοπών αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2012 αντί της 1ης Ιουλίου 2012 που αποφασίστηκε πρόσφατα!

3 Επέκταση των μειώσεων 10%-12% που προβλέπει το Μνημόνιο και σε κύριες συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ το μήνα!

4 Μείωση του ανωτάτου ορίου των συντάξεων σε επίπεδο πολύ κοντά στις 2.000 ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα!

5 Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι επιδομάτων πολυτεκνικών, φοιτητικών, ανεργίας και αναπηρίας θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς θα τεθούν νέα χαμηλότερα όρια δηλωθέντων και τεκμαρτών εισοδημάτων και μόνο όσοι έχουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τις συγκεκριμένες παροχές.

6 Περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες για την εθνική άμυνα.

Με υπογραφή

Η προαναγγελία της επιβολής των πρόσθετων αυτών δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνεται στο κείμενο του ίδιου του Μνημονίου που ψήφισαν οι 199 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Στη σελίδα του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Παπαδήμου που απεδέχθησαν και ψήφισαν το Μνημόνιο δηλώνουν ότι:

«Εχουμε δεσμευτεί να πετύχουμε το δημοσιονομικό μας στόχο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε διορθωτικά μέτρα στην περίπτωση υποαπόδοσης. Τα διορθωτικά μέτρα, εάν κριθούν αναγκαία, θα περιλαμβάνουν πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και στις αμυντικές δαπάνες».

“Ελεύθερος Τύπος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.