Δύο χιλιάδες άνεργοι από τη Δυτική Μακεδονία θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που προβλέπει την απασχόλησή τους για πέντε μήνες με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 625 ευρώ. Οι πέντε φορείς που έχουν επιλεγεί, εφόσον λάβουν τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ, θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων αυτών στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ύψους 6,5 εκ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία.

Εξάλλου, δυνατότητες απασχόλησης αναμένεται να προκύψουν και από δύο ακόμη προγράμματα που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές κάθε Περιφέρειας. Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ) που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, όπου έγινε γνωστό ότι ο προϋπολογισμός των ΤΟΠΣΑ στην περιοχή ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ και των ΤΟΠ ΕΚΟ σε 1.300.000 ευρώ. Οι προθεσμίες υποβολής ενδιαφέροντος από φορείς που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακές συμπράξεις και θα εκπαιδεύσουν ανέργους για να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις, λήγουν στις 5 Μαρτίου για τα ΤΟΠ ΕΚΟ και στα μέσα Απριλίου για τα ΤΟΠΣΑ.

«Μικρή ανακούφιση» για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η περιοχή χαρακτήρισε τα παραπάνω προγράμματα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής. Όπως είπε, το ποσοστό της ανεργίας στην περιφέρεια «αγγίζει» το 24%.

Παρουσιάζοντας αναλυτικότερα στοιχεία, ο προϊστάμενος της μονάδας παρακολούθησης της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Δυτικής Μακεδονίας, Χρήστος Καραντίνος, επισήμανε ότι μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εγγράφτηκαν στον ΟΑΕΔ 864 νέοι άνεργοι, ενώ στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων εντάχθηκαν ακόμη 410 άτομα. Έκανε δε λόγο για αρνητικό ισοζύγιο απασχόλησης καθώς απολύθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο 1959 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόλις 1287. «Συνεχώς χάνονται θέσεις απασχόλησης και η ανεργία μεγαλώνει» είπε.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, διευκόλυνσης του κλάδου της γουνοποιίας και επιτάχυνσης των επενδύσεων στον ενεργειακό κλάδο μέσω της κατασκευής των ατμοηλεκτρικών σταθμών Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2.

ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.