Για να αποφευχθεί ρήξη με την μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργανώνει την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς εδώ και αρκετά χρόνια στη Γαλάτεια, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, προχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλάτειας «Παραολμπιονίκη Ζαχαρία Φωστηρά», προκειμένου να αποφευχθεί ευθεία ρήξη με την εκκλησία, και συγκεκριμένα με την μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα κατοίκων, «απείλησε να αφήσει χωρίς ιερέα το χωριό»!

Μάλιστα με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πορφύριος Βουτάλης ενημερώνει τους κατοίκους για τους λόγους που οδήγησαν τη διοίκηση του συλλόγου στην απόφαση αυτή: «Ο λόγος είναι ένας: η αντίδραση που διατυπώθηκε από πλευράς της εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα από τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο. Ο Σεβασμιώτατος διεμήνυσε με πολλούς τρόπους ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε ένα παλαιό έθιμο που κληρονομήσαμε από τις παλαιότερες γενιές, γιατί προσβάλει τα ήθη της εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι το έθιμο είναι ξενόφερτο και προάγει την χυδαιότητα. Επιπλέον και επειδή δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε ρήξη με την εκκλησία και τους εκπροσώπους της, παρά το γεγονός ότι πολλοί από εμάς έχουν διαφορετική άποψη, θα υποχωρήσουμε και δεν θα δώσουμε τον πανηγυρικό τόνο στο χωριό μας που τόσο ανάγκη έχουν όλοι στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος και εμείς».

Μιλώντας εξάλλου στον «Π» ο κ. Βουτάλης σημείωσε ότι «ο σύλλογος αναγκάζεται να προχωρήσει στην ματαίωση του καρναβαλιού γιατί δεν μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη να μείνει το χωριό χωρίς ιερέα», καθώς «μια τέτοια εξέλιξη θα διχάσει το χωριό μας».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του «Πτολεμαίου» αρκετοί κάτοικοι της Γαλάτειας διαφωνούν τόσο με την παρέμβαση της μητρόπολης και τις απειλές να αφήσει το χωριό τους χωρίς ιερέα, όσο και με την απόφαση του συλλόγου για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αρχαιοελληνική και όχι ξενόφερτη παράδοση, η οποία μάλιστα έχει πολύ βαθιές ρίζες.

Εκτός όμως από τις όποιες παραινέσεις ή «φοβέρες» της μητρόπολης για τις οποίες κάνουν λόγο κάτοικοι της Γαλάτειας, ο μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος με εγκύκλιό του που αναγνώστηκε σε εκκλησίες που ανήκουν στην επικράτεια της μητρόπολης, καλεί τους πιστούς να μην συμμετέχουν σε καρναβαλικές εκδηλώσεις διότι, όπως τονίζει μεταξύ άλλων, πρόκειται για ειδωλολατρικά έθιμα:

«Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει.
Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος.
Ούτε πάλι προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα.
Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό.
Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές.
Φέτος όμως, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Περνά μια νέα κατοχή. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Άλλοι πεινούν και άλλοι κρυώνουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται.
Υπάλληλοι απολύονται. Πλήθος καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Και πάνω σε αυτό το φάσμα, οι τοκογλύφοι δανειστές μας επισείουν τα χρεόγραφα με τα τεράστια χρέη μας και μας απειλούν καθημερινά. Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία, χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας.
Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά στο βωμό του».

Αξιοσημείωτο είναι όμως και ένα άλλο σημείο της εγκυκλίου του μητροπολίτη στο οποίο αναφέρει ότι: « Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι υπεύθυνοι αποποιούνται τις ευθύνες και οι ένοχοι σιωπούν. Εμείς όμως αρνούμαστε να σιωπήσουμε.

Αρνούμαστε να σιωπήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του επισκόπου να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να προστατεύει το ποίμνιό του από τις πλάνες. Δηλώνω δε προς όλους, πως μου είναι εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό. Εξ άλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της “προοδευτικότητάς” τους».

 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.