Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει την πόρτα για επιστροφή των διαγραφέντων εφόσον ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς

Νέο σήμα για προσφυγή στις κάλπες εντός Απριλίου εξέπεμψε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο να βάλει φρένο και σε κάθε εσωκομματική συζήτηση για μετάθεση του εκλογικού ορίζοντα, ενώ άνοιξε την πόρτα της επιστροφής στη ΝΔ σε όλους τους διαγραφέντες βουλευτές, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναδιπλωθούν και θα υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε πρόσκληση για πανστρατιά στελεχών που έχουν αδρανοποιηθεί ή βρίσκονται εκτός ΝΔ, προκειμένου να εμφανιστεί το κόμμα με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στις εκλογές και να κλείσουν «τωρινές ή μελλοντικές ρωγμές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος τόνιζαν χθες το βράδυ ότι η πρόσκληση δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από τη ΝΔ και έχουν ιδρύσει άλλα κόμματα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Καρατζαφέρης (σ.σ.: έκαναν λόγο για «ρωγμές του παρελθόντος», αναφερόμενοι στη δική τους απομάκρυνση από τη ΝΔ), αλλά δεν απέκλειαν πρώην γαλάζια στελέχη που ακολουθούν τη Δημοκρατική Συμμαχία ή τον ΛΑΟΣ.

«Τα προσκλητήρια του κ. Σαμαρά δεν έχουν αποδέκτες στη ΔΗΣΥ», σχολίαζαν από την πλευρά τους στενοί συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη, διαβλέποντας ότι, ενόψει εκλογών, θα ακολουθήσει ένα μπρα ντε φερ με τη Λεωφόρο Συγγρού για την προσέγγιση στελεχών.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας χθες το απόγευμα στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, επέμεινε στο γαλάζιο εκλογικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει μετακινηθεί πλέον στο τέλος Απριλίου και αποτελεί, ουσιαστικά, την τελευταία κόκκινη γραμμή που βάζει το κόμμα, μετά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας και την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης. Τόνισε εκ νέου ότι η ΝΔ αποτελεί «τη μόνη σταθερή δύναμη μέσα στη γενική διάλυση των πάντων και την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού συστήματος».

Διχασμένοι
Στους 22 διαγραφέντες βουλευτές καταλόγισε ότι «εγκατέλειψαν το κόμμα», αλλά έκανε σινιάλο για την επιστροφή τους «εφόσον, βέβαια, έμπρακτα αποδείξουν τις κρίσιμες επόμενες μέρες ότι συστρατεύονται με την παράταξη», όπως είπε με έμφαση. Με βάση και αυτή την αναφορά, έχει ενταθεί η παρασκηνιακή πίεση σε αρκετούς από τους αντάρτες, προκειμένου να υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου Μνημονίου.

Ορισμένοι εμφανίζονται να έχουν ήδη καμφθεί και ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο της μεταμέλειας, αλλά οι περισσότεροι επιμένουν στο αρχικό τους «όχι». Ο Πάνος Καμμένος εντός των ημερών ανακοινώνει την ίδρυση αντιμνημονιακού πολιτικού φορέα (συνεπικουρούμενος από τον Γιάννη Μανώλη και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ), ενώ την καταψήφιση και των εφαρμοστικών νόμων προαναγγέλλουν οι Μαργαρίτης Τζίμας, Χρήστος Ζώης, Κώστας Μαρκόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Παναγιώτης Μελάς, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Προβληματισμένοι για την τελική στάση τους εμφανίζονται οι Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Βλάχος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μίκα Ιατρίδη και Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ έτοιμοι να αναδιπλωθούν φέρονται οι Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Παπασιώζος, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Βαγιωνάς, Αλέκος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Καρυπίδης.

ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ
Η τύχη των «ανταρτών» απασχόλησε και τη συνεδρίαση της γαλάζιας Εκτελεστικής Γραμματείας, με το μέλος του ανώτατου κομματικού οργάνου Δημήτρη Πανοζάχο (υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης) να διαφωνεί με την επιστροφή τους, με βασικό επιχείρημα ότι ο κ. Σαμαράς θα εκπέμψει λάθος μηνύματα.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.