Θολό το τοπίο για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ

Συγκεχυμένο παραμένει το τοπίο των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ένας από τους ενδιαφερομένους – ο Χάρης Καστανίδης – διεμήνυσε χθες ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να διεκδικήσει την προεδρία.

Η επισήμανση Καστανίδη στο vima.gr φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με τις έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις που συντελούνται σε επίπεδο διαγραμμένων βουλευτών για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα.
Την ίδια ώρα με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε» σε σχέση με τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής εξακολουθεί να συντηρεί τον γρίφο γύρω από ενδεχόμενη κάθοδό του για την αρχηγία.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν ως δεδομένη υποψηφιότητα – δέκα ημέρες πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη – μόνο αυτήν του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά τους διαγραφέντες βουλευτές, τμήμα εξ αυτών που βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τη Λούκα Κατσέλη όσο και με τον Χάρη Καστανίδη εμφανίζεται έτοιμο να συναινέσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Μάλιστα αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν το νέο κόμμα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες ημέρες έπειτα από σχετικό αίτημα που θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο.

Η σπουδή για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι οι διαγραμμένοι βουλευτές ως ανεξάρτητοι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες έκφρασης εντός Βουλής και επιπλέον δεν μπορούν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεδομένου ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκροτημένο κόμμα.

Πάντως στη λογική αυτή φαίνεται πως κινούνται μέχρι στιγμής γύρω στους δέκα πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι έχουν διαρραγεί πλέον και οι συναισθηματικοί τους δεσμοί με το Κίνημα.

Εάν τελικώς προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης νέου κόμματος τότε θα εξεταστεί και το θέμα του επικεφαλής του, καθώς όπως διαβεβαιώνουν βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις, τόσο η Λ. Κατσέλη, όσο και ο Χ. Καστανίδης, βάζουν πίσω τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Προς το παρόν πάντως το επίσημο ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τον συντονισμό του κόμματος ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τους εφαρμοστικούς νόμους. Χθες, μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βασίλη Εξαρχου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Ρεγγίνας Βάρτζελη και Νίκου Αθανασάκη με αντικείμενο την καλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος.

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου εξέφρασε χθες την αγωνία του για το μέλλον του κόμματος: «Ή θα πείσουμε ότι καταλάβαμε τι έχει συμβεί και μπορούμε να διασφαλίσουμε όρους διεξόδου από την κρίση, ή η τύχη του ΠΑΣΟΚ θα είναι συνυφασμένη με μια μοιραία πορεία αποδόμησης του ιστού του, της υπόστασής του, της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή του τόπου» είπε στον Real Fm. Αναφερόμενος στο θέμα των υποψηφιοτήτων, τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι υγιές να υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες.

Θα προτιμούσα όμως σε αυτή τη φάση να σταθμίσουμε όλοι ότι η παράταξη έχει ανάγκη από ηγεσία και όχι από ηγεσία μιας φράξιας – ας το πούμε έτσι -, την καταγραφή όπως λέμε της δύναμής μας».
Εκ παραλλήλου, νέα εμφάνιση με άρθρο τους έκαναν οι Νέοι Μεταρρυθμιστές του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούνται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και στελέχη του Κινήματος. Οπως τονίζουν, πρέπει σήμερα να ανασυγκροτηθούν και να δώσουν την ύστατη μάχη κερδίζοντας την πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Μεταξύ άλλων προτείνουν 24 μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τη νομοθετική παρέμβαση για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του συστήματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και τη σύνδεση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ανάμεσα στους Νέους Μεταρρυθμιστές είναι οι Χρήστος Δρούζιας (μέλος ΕΣ), Γιώργος Καλαντζής (γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων), Γιάννης Ράπτης (μέλος Εθνικού Συμβουλίου), Μιχάλης Χάλαρης (ειδικός γραμματέας υπουργείου Εργασίας).

 

Βουλα Κεχαγια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.