Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας…

Το μπαράζ των λουκέτων δημοσίων υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και πρόγραμμα, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη ερήμωση την ακριτική περιοχή», καταγγέλλει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, η οποία συνεδρίασε χτες.

Στην ίδια συνεδρίαση η ΠΕΔ απαίτησε φτηνό πετρέλαιο για τους δημότες των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο χειμώνας είναι δριμύς και οι θερμοκρασίες πολικές, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για να ζεσταθεί ένα νοικοκυριό.

Η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Βρυζίδου, τάχθηκε υπέρ πιο ουσιαστικών παρεμβάσεων, καθώς «οι αποφάσεις μας, οι επιστολές στα υπουργεία και οι όποιες συναντήσεις δεν απέδωσαν», πολύ περισσότερο που αυτές οι συναντήσεις με υπουργούς «γινόταν στο πόδι» ή συναντιόμασταν με υφυπουργούς». Γι’ αυτό πρότεινε να γίνει από κοινού με βουλευτές και φορείς μία συνάντηση για το πετρέλαιο με τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και μία συνάντηση για τις υπηρεσίες που κλείνουν με το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί αυτό είναι που αποφασίζει για τα λουκέτα στις υπηρεσίες.

Με την απόφασή της στο οξύτατο θέμα του πετρελαίου, η ΠΕΔ ενώνει τις δυνάμεις της, με τους άλλους φορείς και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν χτες ευρεία σύσκεψη. Άλλωστε στη σύσκεψη συμμετείχε και η ΠΕΔ μαζί με πολλούς δημάρχους. «Η τιμή του πετρελαίου μαζί με τους φόρους που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι δυσβάσταχτη για τη Δυτική Μακεδονία, όπου ο χειμώνας διαρκεί πολλούς μήνες και είναι βαρύς. Είναι λύση ανάγκης να ληφθούν κάποια μέτρα για την περιοχή μας», σημείωσε η Παρασκευή Βρυζίδου.

«Νομίζουμε ότι πέρα από τις μεμονωμένες προσπάθειες, την έκφραση της αντίδρασης των πολιτών και τις δικές μας επιστολές, νομίζουμε ότι θα πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια στη Δυτική Μακεδονία, με τον περιφερειάρχη, με την ΠΕΔ και με τους βουλευτές, όπου σήμερα θα κατατεθούν τα επιχειρήματα και θα συντονίσουμε τις ενέργειες, που θα είναι πέρα από τις συνηθισμένες, μέχρι να γίνει κατανοητό και να έχουμε αυτή την αφομοίωση στους φόρους που απαιτείται, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σαν περιοχή.

Θα είμαστε κατ’ αρχήν οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης, εκπρόσωποι δήμων, εγώ ως πρόεδρος της ΠΕΔ. Θα βρεθούμε με τον κ. Βενιζέλο, διότι οι συναντήσεις ήταν ολιγόλεπτες με τον υπουργό και συνήθως οι συζητήσεις γινόταν με υφυπουργούς. Πρέπει επισήμως να κανονιστεί η συνάντηση και να μας εξηγήσει αν υπάρχει πρόθεση να γίνει. Αν όχι κι’ εμείς στο βαθμό που μπορούμε και την αντίδρασή μας και τη δυσαρέσκειά μας να εκφράσουμε, αλλά και όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε θέματα για να προβληματιστούν γύρω από εμάς θα το πράξουμε».

Ακόμη, η πρόεδρος της ΠΕΔ σημείωσε ότι «θέλουμε να καταθέσουμε πια επίσημα στο υπουργείο Εσωτερικών, γιατί από κει ξεκινάει το πρόβλημα, καθώς έχει ληφθεί απόφαση ότι υπηρεσίες κλείνουν και μένει μία στην έδρα του κάθε πρώην νομού. Αυτό το πράγμα όμως οδηγεί σε ερήμωση τις περιοχές μας, οι οποίες ήδη έχουν πρόβλημα κάποιες περιόδους του έτους, με λίγο πληθυσμό με μεγάλες αποστάσεις. Είναι πολύ δύσκολη η λειτουργία σε περιοχές όπως το Βίο, τα Σέρβια, η Εορδαία. Πρέπει να δοθούν κάποιες λύσεις και όχι οριζόντιες αποφάσεις. Έχουμε κάνει συναντήσεις με υπουργούς όλο αυτό το διάστημα, έχουμε στείλει επιστολές, έχουμε πάρει αποφάσεις.

Τελικά πρέπει και εδώ να βρεθούμε με το υπουργείο Εσωτερικών και να βγει ένας κανόνας ο οποίος θα είναι κατά περίπτωση, αναλόγως με τις περιοχές, με μία δίκαιη κατανομή. Σε κάποιες περιοχές να μείνει μία υπηρεσία σε κάποιες άλλες να μείνει κάποια άλλη. Δεν μπορεί σε ορισμένους δήμους να κλείνουν τα πάντα και στο τέλος να οδηγούμαστε σε δυσλειτουργία και σε ερήμωση».

Σε πρόσφατη επιστολή της προέδρου της ΠΕΔ στα αρμόδια υπουργεία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπίζουμε, ένα μπαράζ «λουκέτων» σε δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, στην Π.Ε. Κοζάνης, κλείσιμο Δ Ο Υ και ΙΚΑ στα Σέρβια, καθώς και κλείσιμο ΔΟΥ Σιάτιστας και λειτουργία της ως παραρτήματος. Στην Π.Ε. Καστοριάς, κλείσιμο Δ Ο Υ και ΙΚΑ στο Άργος Ορεστικό. Στην Π.Ε. Φλώρινας, κλείσιμο Δ Ο Υ στο Αμύνταιο. Στην ΠΕ Γρεβενών, κλείσιμο Δ Ο Υ στη Δεσκάτη.

Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε το κλείσιμο σχολείων στους δήμους Εορδαίας, Βοίου, Κοζάνης, Σερβίων, Αμυνταίου, Καστοριάς και Δεσκάτης, η μείωση των κλινών στα νοσοκομεία Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, αλλά και η μείωση κλινών από 250 σε 200 στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, αυτό της Πτολεμαΐδας.

Μέσα σ’ όλα αυτά, και σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών μαθαίνουμε ότι έχουμε δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα για την κατάργηση μέχρι τα τέλη του 2012 όλων των ΔΟΥ που δε λειτουργούν σε επίπεδο πρωτεύουσας νομού. Με μια απλή ανάγνωση αυτών των «σοφών» σχεδιασμών, συμπεραίνουμε ότι η ΔΟΥ Πτολεμαϊδας, της δεύτερης δηλαδή μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας και της έδρας της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, πρόκειται να καταργηθεί!».

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -Δέσμευση υποψηφίων βουλευτών και κυβέρνησης για φτηνό πετρέλαιο

Οι βουλευτές και υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές, καθώς και τα αρμόδια υπουργεία να δεσμευτούν για φθηνό πετρέλαιο, καθώς στη Δυτική Μακεδονία ο χειμώνας είναι βαρύς και οι κάτοικοι αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Τα παραπάνω διεμήνυσαν η περιφερειακή αρχή, οι δήμαρχοι και οι φορείς της ακριτικής περιφέρειας, που για άλλον ένα χειμώνα βρέθηκε στην κατάψυξη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε χτες ο περιφερειάρχης. Αξίωση όλων ήταν να αρθεί η αδικία σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι πολικές θερμοκρασίες έφτασαν έως και το -30 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα σπίτι της περιοχής δαπανά τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού του για θέρμανση. Γι’ αυτό αξίωση όλων των παρευρισκομένων ήταν η μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης.

«Το ζήτημα της κάλυψης του κόστους για τις ανάγκες θέρμανσης είναι κορυφαίο. Έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας, με τη ζωή μας, με τη λειτουργία μας, καθώς με την ύπαρξη και την υπόσταση των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Δακής, προσθέτοντας ότι «η περιφέρειά μας πλήττεται από τη μεγαλύτερη ανεργία και επιπλέον έχει τις πλέον δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Χαρακτήρισε «εκρηκτικό μείγμα με φοβερά αρνητικά αποτελέσματα την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο τα νοικοκυριά». Είπε ότι «μία οικογένεια πληρώνει πάνω από 10% για τις ενεργειακές ανάγκες», γι’ αυτό «ζητάμε να αφαιρεθούν οι επιπλέον φόροι που επιβλήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο κ. Δακής σημείωσε ότι «έχουμε θέσει επανειλημμένα το θέμα στις προηγούμενες κυβερνήσεις το θέτουμε και στην παρούσα κυβέρνηση. Ζητάμε ενόψει των εθνικών εκλογών να υπάρξει δέσμευση ότι οι Δυτικομακεδόνες πρόκειται να αντιμετωπιστούμε ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες. Δεν επιδιώκουμε τίποτα παραπάνω, ούτε καμιά χαριστική συμπεριφορά, απλώς ζητούμε ισότιμη μεταχείριση». Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «οι ανοχές της κοινωνίας είναι σε οριακό σημείο. Εν τούτοις η προηγούμενη κυβέρνηση με τις αποφάσεις που πήρε για αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξομείωση στις επιχειρήσεις, προέβη σε εχθρικές ενέργειες ενάντια στους Δυτικομακεδόνες».

Εν κατακλείδι ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τα επιμελητήρια, μια φωνή ζητάμε από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας να υπάρξει ισόνομη – ισότιμη αντιμετώπιση των Δυτικομακεδόνων. Και καλούμε όλους όσοι διεκδικήσουν την ψήφο των Δυτικομακεδόνων στις επόμενες εθνικές εκλογές, να δεσμευτούν ότι θα επανέλθουμε στο φτηνό πετρέλαιο».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαϊορδανίδης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική τη σύσκεψη», αν και παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα».

Είπε ότι «το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο, έχει να κάνει και με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει μία ανεξέλεγκτη υλοτομία αυτή την περίοδο. Όσο και αν είναι παράνομο αυτό ο καθένας αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενός νοικοκυριού να ζεστάνει το σπίτι του και τα παιδιά του.

Νομίζω ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη να μπει όλο εκείνο το πλαίσιο, ώστε η πρόταση με τα επιχειρήματα να φτάσει στην κεντρική κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία για να υποστηριχτεί τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο. Για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να γίνει κάτι νωρίτερα. Απαιτούμε πάντως να δοθεί λύση γιατί τα νοικοκυριά οδηγούνται σε εξαθλίωση».

Στην αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων, οι οποίες ασφυκτιούν επειδή είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης, που είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, ο οποίος ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυροματίδης, αναφέρθηκε στις μελέτες του ΤΕΕ που τεκμηριώνουν το δίκαιο αίτημα για φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή. Εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, επισήμανε ότι «ο όρος ενεργειακή φτώχεια μπορεί αρχικά να έχει ξενίσει, αλλά είναι γεγονός». Πρόσθεσε ότι «εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ συμφωνούμε με τις θέσεις των άλλων φορέων για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.