Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο Δήμο Γρεβενών ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας αλλά και εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δήμων με τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο σε μέσα όσο και στο αναγκαίο προσωπικό. Τα κονδύλια για την πολιτική προστασία είναι ελάχιστα.

Ο αιρετοί του δήμου και της Περιφέρειας όσες συσκέψεις ετοιμότητας και να κάνουν, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν μιας και συμφώνησαν στην εφαρμογή του Καλλικράτη.

Εξαιτίας της ποσότητας του χιονιού γκρεμίστηκαν στέγες σε γεωργικές αποθήκες που περιείχαν ζωοτροφές, εγκαταστάσεις σταβλισμού ζώων, στέγαστρα κατοικιών.

Πολλά χωριά έμειναν αποκλεισμένα για μέρες, κτηνοτρόφοι έμειναν χωρίς ζωοτροφές, τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης.

Προς τις ορεινές Κοινότητες του Νομού η επικοινωνία ήταν δύσκολη για πολλές μέρες με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα καταστήματα εστίασης να πάθουν μεγάλες ζημιές.

Άμεσα πρέπει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος Γρεβενών:
• Να αποζημιώσουν το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που έπαθαν ζημιές από τον παγετό καθώς και αποζημίωση για την απώλεια της γαλακτοπαραγωγής εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
• Να αποζημιώσουν όσους έπαθαν ζημιές οι κατοικίες τους από την πτώση των στεγάστρων.
Να φροντίσουν για:
• Την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης, οδοποιΐας κλπ,
• Την αποκατάσταση ζημιών σε μηχανήματα λόγω πολύωρων χρήσεων,
• Την προμήθεια νέων μηχανημάτων, εξοπλισμού, αλατιού κλπ για την κάλυψη παρόμοιων αναγκών,
• Την εκτέλεση έργων που θα προλαμβάνουν τις καταστροφές από μεγάλες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
• Την προμήθεια ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την εδώ και δύο μήνες συνεχιζόμενη χιονόπτωση.
• Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε πετρέλαιο.

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματα του. Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, η λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη βάση της ανταποδοτικότητας, έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Έχουν τεράστια ευθύνη τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης καθώς και οι εκλεγμένοι τους στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης μαζί με άλλες δυνάμεις (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι) που έβλεπαν τον Καλλικράτη σαν ευκαιρία.

Η κρίση, το έλλειμμα, τα χρέη είναι πρόσχημα. Η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που εξασφαλίζει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν είναι μονόδρομος για το λαό, ο μόνος δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ, ο οποίος δεν έχει στόχο τα κέρδη, αλλά την ικανοποίηση τους.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πόσο επίκαιρη, αναγκαία και ρεαλιστική είναι η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και των υποδομών, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, μπορούν να διαθέσουν τον πλούτο που παράγεται για την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

ΚΚΕ ΝΕ  ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.