Πέντε διαρροές από τον συνδυασμό Δακή και έξι από τον συνδυασμό Παπαϊορδανίδη

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πέντε ολόκληρες ώρες, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη θετική γνωμοδότηση για τις μελέτες των έργων «Αιολικό Πάρκο Μπούρινος Ι» και «Αιολικό Πάρκο Βούρινος ΙΙ».

Η συνεδρίαση είχε εντάσεις, καθώς πολίτες της Σιάτιστας αντέδρασαν με φωνές και ύψωσαν πανό,, ενώ αποδοκίμασαν έντονα τους περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της ψηφοφορίας, σύμφωνα με την οποία, το περιφερειακό συμβούλιο έδωσε θετική γνωμοδότηση για τα δύο αιολικά πάρκα του Μπούρινου, με 28 «ναι» και 15 «όχι».

Καταψήφισαν οι τρεις συνδυασμοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Π.Σ. δηλαδή οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανόλης Βογιατζής και Αντωνία Χόλμπα, ο Αντώνης Κύρινας και ο Παύλος Αλτίνης. Η συμπολίτευση και η μείζον αντιπολίτευση υπερψήφισαν τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο αιολικών πάρκων, κατόπιν των θετικών τοποθετήσεων, αφενός του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή, αφετέρου του Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Όμως, οι δύο μεγάλες παρατάξεις βγήκαν σοβαρά τραυματισμένες από την όλη διαδικασία, καθώς είχαν συνολικά 11 διαρροές. Οι 6 διαρροές προέρχονται από τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης και οι 5 από τη συμπολίτευση.

Από τον συνδυασμό του Γ. Δακή, εκτός γραμμής ήταν οι Βασίλης Πάτρας, Λάζαρος Γκερεχτές, Γιώργος Σβώλης, Γιάννης Στεφανίδης και Απόστολος Τζιώτζης.

Από τον συνδυασμό του Γ. Παπαϊορδανίδη, κόντρα στην επίσημη γραμμή τάχθηκαν οι Νίκος Κατσαούνης, Βαγγέλης Σημανδράκος, Γιώργος Αδαμίδης, Νίκος Σαμαράς, Βέτα Σπόντη και Χρήστος Ναούμ.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, χαρακτήρισε αυτονόητη την αποδοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και απολύτως θεμιτή την αντίδραση των φορέων και πολιτών της Σιάτιστας. Χαρακτήρισε ωστόσο «λαϊκίστικη θέση», το να «είμαστε αρεστοί σε όποιον έχει αντίθετη άποψη», αφήνοντας αιχμές κατά συμβούλων του συνδυασμού του, που ψήφισαν «ναι».

Με δεδομένο πάντως, ότι ορισμένοι σύμβουλοι του συνδυασμού του είχαν διαφορετική θέση, ο Γ. Δακής υπογράμμισε ότι «αφήνω στη βούληση του καθενός να ψηφίσει κατά συνείδηση». Αιτιολογώντας τη θετική στάση του συνδυασμού του στα αιολικά πάρκα του Μπούρινου, ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε: «Σε μια περίοδο σφοδρών ενεργειακών διαμαχών πρέπει να μπορέσουμε να δέσουμε το παραδοσιακό με το καινούργιο. Να διατηρήσουμε το ενεργειακό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας, ως σημείο αναφοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θετικά τοποθετήθηκε ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης στα δύο αιολικά πάρκα, επιστρατεύοντας ως επιχείρημα τόσο τη μελέτη της ΑΝΚΟ, η οποία είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, όσο και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΑΠΕ. Εν τούτοις, όταν ο Γ. Παπαϊορδανίδης ανακοίνωσε ότι «γνωμοδοτούμε θετικά», συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Σιάτιστας που παραβρέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι δεν συνάντησε τις ίδιες αντιδράσεις το «ναι» του Γ. Δακή. Αυτό εξηγείται ίσως με το γεγονός ότι για τους δημότες της Σιάτιστας, ήταν αναμενόμενη αυτή η στάση της συμπολίτευσης, αλλά αντιθέτως περίμεναν κάποια διαφορετική θέση από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο Αντώνης Κύρινας από την πλευρά του, αιτιολογώντας το «όχι» του συνδυασμού του, σημείωσε «την πλήρη απουσία ενεργειακού σχεδιασμού, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι τα δύο αιολικά πάρκα προβλέπεται να έχουν 46 ανεμογεννήτριες το καθένα, ισχύος 2 μεγαβάτ η κάθε ανεμογεννήτρια. Ο υποσταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί στη «Μπάρα» Σιάτιστας. Μετά τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου, το λόγο για την οριστική απόφαση εγκατάστασης των δυο αιολικών πάρκων έχει τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πάντως, στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Παναγιώτης Πλακεντάς, ανακοίνωσε την κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση του σώματος, οι πολίτες της Σιάτιστας που αντιδρούν και ήταν παρόντες, διεμήνυσαν ότι «το αιολικό πάρκο δεν θα γίνει γιατί δεν το θέλει ο λαός».
Λόγω παρέλευσης της ώρας δεν συζητήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, γι’ αυτό η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.