Ενώ η μόδα της άνοιξης σφίγγει τη μέση με φαρδιές ζώνες, ο χρόνος της προσθέτει πόντους.
Το βιβλίο From Belly Fat to Belly Flat του γυναικολόγου C.W. Randolph αποκαλύπτει: «Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των γυναικών που έχουν περάσει τα 30: όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν, δεν καταφέρνουν να χάσουν το έξτρα βάρος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση. Κοιτάζονται στον καθρέφτη αναρωτιούνται πότε ήταν, ποια μέρα και ποια χρονιά, που έχασαν το σφιχτό περίγραμμα της μέσης τους. Η ιατρική έρευνα αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνες, ότι η μέση γυναίκα παίρνει μισό έως ένα κιλό το χρόνο μετά τα 30 και ότι αυτό το βάρος αποθηκεύεται συνήθως γύρω από την κοιλιά. Έτσι δημιουργεί ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και ζήτημα υγείας καθώς το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και για μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης».

Το ορμονικό υπόβαθρο: «Ο πραγματικός λόγος που κάνει το λίπος να αποθηκεύεται στη μέση είναι μία σχετικά άγνωστη αλλά πολύ σημαντική ορμονική διαταραχή που ονομάζεται «υπεροιστρογοναιμία». Από τότε που ξεκινάει η αναπαραγωγική ηλικία μέχρι τα 30, η αναλογία των οιστρογόνων με την προγεστερόνη είναι ιδανική. Όσο όμως μεγαλώνουμε, η ισορροπία διαταράσσεται, η προγεστερόνη δεν εξισορροπεί τα οιστρογόνα και το σώμα μας γίνεται λιπο-μαγνήτης. Η κυριαρχία των οιστρογόνων μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο: τα λιποκύτταρα που αποθηκεύουμε παράγουν περισσότερα οιστρογόνα με αποτέλεσμα να εντείνεται η διαταραχή. Συγχρόνως τα οιστορογόνα εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού με συνέπεια το λίπος να συσσωρεύεται αντί να καίγεται. Επιπλέον, η «υπεροιστρογοναιμία» θέτει τον οργανισμό σε μία γενικότερη ορμονική αναστάτωση που επηρεάζει όλα τα ενδοκρινολογικά όργανα και, φυσικά, το πάγκρεας που εκκρίνει την ινσουλίνη κι έτσι ρυθμίζει την όρεξη για γλυκά. Ακολούθως η επιθυμία για γλυκά αυξάνεται και το σώμα και πάλι παχαίνει. Η αιτία του προβλήματος είναι η μείωση της παραγωγής προγεστερόνης καθώς μεγαλώνουμε, με ταχύτητα 120 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει η μείωση των οιστρογόνων. Η κατάσταση επιβαρύνεται από τον κατακλυσμό των ξενοοιστρογόνων, των ουσιών δηλαδή που περιέχονται στις επεξεργασμένες τροφές και τα έτοιμα φαγητά (όπως συντηρητικά και πρόσθετα) και έχουν επίδραση σαν αυτή των οιστρογόνων».
Η μυϊκή ενδυνάμωση: Αυτό που κάνει μία ελαστική ζώνη στην κοιλιά, κανονικά θα έπρεπε να το κάνουν οι κοιλιακοί μύες. Ωστόσο στο πέρασμα του χρόνου ατονούν και χαλαρώνουν. Τα κακά νέα είναι πως «οι κατώτεροι κοιλιακοί μύες σπάνια εξασκούνται στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων», εξηγεί ο προπονητής Ματ Ρόμπερτς, personal trainer των σταρ. «Όταν περπατάμε, για παράδειγμα, γυμνάζουμε τα πόδια ενώ όταν κουβαλάμε τα ψώνια η ωφέλεια πηγαίνει στα χέρια. Οι κάτω κοιλιακοί μύες δεν επιστρατεύονται κατά την κίνηση, εκτός αν συνειδητά προσπαθούμε να τους εξασκούμε». Τα είδη άσκησης που κινητοποιούν πιο αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα είναι το στρέτσινγκ, το μπαλέτο και το πιλάτες. «Η γυμναστική που έχει σαν στόχο την καλή στάση, με την πλάτη ίσια και την κοιλιά μέσα, θέτει σε λειτουργία τους κοιλιακούς μύες» εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Δέσποινα Γαβριήλ. «Με αυτόν τον τρόπο τους γυμνάζουν και τους ενδυναμώνουν. Επιπλέον, μπορούμε να σφίξουμε το περίγραμμα της μέσης με τις ασκήσεις που όλοι ξέρουμε, τους κοιλιακούς: τόσο τους απλούς με τα χέρια πίσω από το κεφάλι όσο και τους πλάγιους, με τον αγκώνα που διασταυρώνεται με το γόνατο της αντίθετης πλευράς. Για να δούμε αποτελέσματα χρειάζονται εκατό επαναλήψεις, τέσσερις φορές την εβδομάδα». Τα αθλήματα που είναι χρήσιμα για τη γλυπτική της μέσης είναι εκείνα που συνδυάζουν τις κινήσεις στο πάνω μέρος του σώματος με τη σταθερότητα στο κάτω έτσι ώστε να χρειάζεται να στρέφεται ο κορμός. «Τέτοια αθλήματα είναι το τένις και το τζούντο» μας λέει η ειδικός.
Η αποσυμφόρηση του γαστρεντερικού: Το έντερο συχνά γεμίζει αέρα, υπολειτουργεί και δημιουργεί ενοχλητικά φουσκώματα. «Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες ευθύνονται για την παραγωγή αερίων» εξηγεί η ερευνήτρια διαιτολόγος Βικτόρια Ρίτελνι από το Memorial Hospital του Σικάγο. «Μερικές από αυτές δεν χωνεύονται επαρκώς στο λεπτό έντερο και προχωρούν αδιάλυτες στο παχύ. Εκεί, τα φιλικά βακτήρια διασπούν τους υδατάνθρακες δημιουργώντας υπο-παράγωγα, όπως υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μερικές φορές μεθάνιο». Καθώς αυτά τα αέρια παγιδεύονται στο παχύ έντερο, η κοιλιά διογκώνεται. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται τέσσερις έως δέκα ώρες μετά την κατανάλωση των ένοχων τροφών, μπορεί όμως να διαρκέσουν μέχρι και μία ή δύο μέρες. Φαγητά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν τις ζυμώσεις στο έντερο με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή αερίων. Επιπλέον, τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά, όπως τα κρεμμύδια και τα πράσα, περιέχουν φρουκτόζη, ουσία που μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να χωνέψουν. Στα ράφια του φαρμακείου μπορεί κανείς να βρει μία σειρά από σκευάσματα που θα προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στην αντιμετώπιση του φουσκώματος, όπως τα προβιοτικά (τα φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων που ζουν στον εντερικό σωλήνα) και τα αιθέρια έλαια που προάγουν την πέψη.
Αισθητικές επεμβάσεις χωρίς νυστέρι
Για τη χαλάρωση: Στην προσπάθεια να συγκρατήσουμε το περίγραμμα της μέσης και να φορέσουμε μία φαρδιά ελαστική ζώνη, χρειαζόμαστε δυνατό δέρμα. Οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης πρέπει να συγκρατούν την επιδερμίδα έτσι ώστε να μη δείχνει πλαδαρή και κουρασμένη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι ίνες έχουν ξεχειλώσει και μπερδευτεί. Αντί να είναι σωστά παρατεταγμένες, όπως συμβαίνει στη νεαρή ηλικία, χάνουν το σχήμα τους, αλλοιώνονται και ανακατεύονται η μία με την άλλη. Πέρα από την ηλικία, οι κυριότερες αιτίες είναι οι αυξομειώσεις του βάρους, οι εγκυμοσύνες, η έκθεση στον ήλιο και οι διάφορες καταχρήσεις (τσιγάρο, ποτό, κακή διατροφή). «Η καταπόνηση του δέρματος είναι χειρότερη από αυτή του προσώπου» μας λέει η δερματολόγος Μαρία Μαυρίδου. «Για να τη διορθώσουμε χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σοκ που θα ξυπνήσει τους ινοβλάστες. Στη συνέχεια δημιουργούμε το γόνιμο περιβάλλον ώστε να επιτελέσουν την παραγωγή του καινούργιου κολλαγόνου. Τα μηχανήματα που εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες, όπως το Accent, μεταφέρουν ενέργεια στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, αυξάνουν τη θερμοκρασία κι έτσι δημιουργούν ένα είδος εγκαύματος. Οι ινοβλάστες υπακούουν στο θερμικό σοκ και θέτουν σε εγρήγορση τις αναπλαστικές τους λειτουργίες ώστε να διορθώσουν αυτό που αντιλαμβάνονται σαν έγκαυμα. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και της ελαστίνης. Για να τονώσουμε τη λειτουργία τους κάνουμε ενέσεις μεσοθεραπείας ώστε να μεταφέρουμε συσφιγκτικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό οξύ, το οργανικό πυρίτιο και το DMAE».Πως; H θεραπεία ολοκληρώνεται σε έξι εφαρμογές ραδιοσυχνοτήτων, ανά δύο εβδομάδες. Ενδιαμέσως γίνονται έξι επισκέψεις για μεσοθεραπεία. Το κόστος για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 250 ευρώ.
Για το τοπικό πάχος: Τα love handles μπορούν να θεωρούνται σέξυ μόνο σε όταν είναι μικρά και σφιχτά. Όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και να κρεμάνε, δεν ονομάζονται πια έτσι και είναι ώρα να διορθωθούν. Οι ειδικοί προτείνουν ενέσεις λιποδιάλυσης με φωσφατιδυλχολίνη και καφεΐνη. «Η φωσφατιδυλχολίνη, το ένζυμο που περιέχεται στη λεκιθίνη της σόγιας, επιτίθεται στα τοιχώματα των λιποκυττάρων, τα καταστρέφει και απελευθερώνει το λίπος» μας λέει ο πλαστικός χειρουργός Κωνσταντίνος Φλώρος. «Στη συνέχεια μετατρέπει τα μόρια του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα ώστε να μεταβολιστούν από τον οργανισμό και να καούν. Η δράση της ενισχύεται από την καφεΐνη, η οποία βοηθάει το λίπος που είναι παγιδευμένο μέσα στα τοιχώματα των λιποκυττάρων να γίνει πιο λεπτόρρευστο, να διαπηδήσει και να προωθηθεί προς το ήπαρ για να μεταβολιστεί. Αν και δεν καταστρέφει τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, ενισχύει τη δυνατότητα του οργανισμού να κάνει καύσεις». Πως; Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο σε δύο έως τέσσερις επισκέψεις με ενδιάμεσα διαστήματα έξι έως οκτώ εβδομάδων. Προτού ξεκινήσει η θεραπεία, ο γιατρός παίρνει αναλυτικό ιστορικό της ασθενούς και στη συνέχεια συστήνει εξετάσεις αίματος ώστε να ελεγχθούν διάφορες λειτουργίες, όπως η ηπατική. Καθώς το ήπαρ είναι το όργανο που θα μεταβολίσει το απελευθερωμένο λίπος, είναι σημαντικό να ελεγχθεί η κατάστασή του. Στη συνέχεια προχωράει στην συνεδρία λιποδιάλυσης με ενέσεις. Τα αποτελέσματα θεωρούνται μόνιμα καθώς τα λιποκύτταρα που έχουν καταστραφεί δεν μπορούν να δημιουργηθούν ξανά. Για να γίνει ανώδυνη η διαδικασία, ο γιατρός χρησιμοποιεί το «πιστόλι μεσοθεραπείας», μία συσκευή υψηλής πίεσης που κάνει τις ενέσεις με τέτοια ταχύτητα ώστε σχεδόν δεν γίνονται αντιληπτές. Το κόστος για κάθε επίσκεψη είναι περίπου 300 ευρώ.
Για τη διέγερση του τοπικού μεταβολισμού: Το απειθάρχητο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά δεν υπακούει ούτε στη γυμναστική ούτε και στη δίαιτα. Τα λιποκύτταρα αυτά μοιάζουν να είναι αποκομμένα από την επικοινωνία με το υπόλοιπο σώμα και να μην συνεργάζονται στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Μέχρι τώρα η λύση βρισκόταν στο Lipomassage της Endermologie, μία συσκευή που με το μασάζ αρνητικής πίεσης, καταφέρνει να ξυπνήσει τα αποκοιμισμένα λιποκύτταρα. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται και πλέον χρησιμοποιεί το μηχάνημα Integral. «Έτσι πετυχαίνουμε κατά 50% μεγαλύτερη αναρρόφηση του δέρματος και πολλαπλασιάζουμε την αποτελεσματικότητα» λέει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης. «Οι κύλινδροι, οι οποίοι παγιδεύουν το δέρμα στο μεταξύ τους διάστημα, λειτουργούν με τέσσερις κινήσεις: αδυνάτισμα, σύσφιξη, γλυπτική και επαναδιανομή του λίπους. Τα ρόλερ του Lipomassage μαλάσσουν με τέτοιο τρόπο ώστε το λιποκύτταρο διεγείρεται και καταστρέφεται». Ο βιολόγος Μαξ Λαφοντέν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας, εξηγεί πως «καθώς τα «άρρωστα» λιποκύτταρα απαλλάσσονται από το περιττό λίπος, θεραπεύονται και γίνονται υγιή. Με αυτόν τον τρόπο αποκαθίστανται οι φυσιολογικές τους λειτουργίες. Ενώ δηλαδή ήταν ακινητοποιημένα λόγω της καθιστικής ζωής και υπερφορτωμένα λόγω της κακής διατροφής, τώρα κινητοποιούνται και μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας για τον οργανισμό». «Το Lipomassage Integral χρησιμοποιείται και σαν συμπλήρωμα της λιποαναρρόφησης» μας λέει ο κ. Γαϊτάνης. «Ο λιπώδης ιστός που παραμένει στο σώμα μετά την απομάκρυνση των λιποκυττάρων, εξακολουθεί να είναι «άρρωστος». Με το λιπομασάζ μπορούμε να πετύχουμε τη θεραπεία του και να επαναφέρουμε τα λιποκύτταρα σε μία φυσιολογική, υγιή κατάσταση». Πως; Για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα χρειάζονται από έξι έως δεκαέξι επαναλήψεις. Το κόστος για κάθε εφαρμογή ξεκινάει από 60 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των επαναλήψεων.

 

www.marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.