Εκλεισε το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας με συμμετοχή της ΕΚΤ μέσω αναδιανομής των κερδών με στόχο το δημόσιο χρέος να φτάσει το 2020 το 120,5% του ΑΕΠ

Eurogroup: Συμφωνία για χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία το πρωί της Τρίτης έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές..

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους
δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266.

Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Γύρω στις 10 το βράδυ έληξε η παράλληλη διαπραγμάτευση που είχε αρχίσει περί τις 20.00, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζόταν με τη συμμετοχή του κ. Γ. Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών. Μετά το τέλος της οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος και Ευ. Βενιζέλος επέστρεψαν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι Γερμανοί ξανάνοιξαν το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και το ύψος του επιτοκίου.

Στο φως από το Reuters, έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τρόικα σε έκθεσή της για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θεωρεί ότι θα χρειασθεί επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δεν θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν μάλιστα δεν προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και τα άλλα μέτρα, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης», υποστηρίζει η έκθεση, «δείχνουν πως υπάρχει ανάγκη επιπλέον συνεισφοράς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα» για να τιθασευτεί η δυναμική του ελληνικού χρέους.

Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για «θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόσθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, «ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, « θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε “τριγμούς”, με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.

Παράλληλη διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή ελληνικής αντιπροσωπείας
Νωρίτερα, γύρω στις 20.00, ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, την τρόικα (κ.κ. Γιοργκ Ασμουσεν και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τον κ. Λορένζτο Τζιοργκάνι από το ΔΝΤ) και τον Αντιπρόεδρος του EuroWorking Group και τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετείχαν σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Ζόζεφ Ακερμαν του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.

Ομιλία του κ. Παπαδήμου στο Eurogroup
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους σχετικά με το πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας:

Α) Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Β) Στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Στο μεταξύ την αισιοδοξία του για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε πριν την έναρξη της Συνόδου με τους Β. Σόιμπλε, Ολ. Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα, καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI.

Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλος είχε σύντομες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Μπαρουάν, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Θετική και η Κριστίν Λαγκάρτν
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ και το προσχέδιο της θα συζητηθεί στο Eurogroup, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι αρχικού στόχου για 120%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το ΔΝΤ φέρεται να εξετάζει μικρότερη συνεισφορά στο νέο πακέτο βοήθειας.

Στο πρώτο η αναλογία ήταν 1/3 σε σχέση με τα κράτη της Ευρωζώνης, στο δεύτερο, όμως, ενδέχεται να είναι χαμηλότερη. Σε απόλυτα μεγέθη, η WSJ αναφέρει ένα ποσό της τάξεως των 13 δισ. ευρώ περίπου.

Το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ, επίπεδο που οριοθετεί τη βιώσιμη περιοχή σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένας από τους τρόπους που προτείνει το ΔΝΤ είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των παλαιών ομολόγων.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου πακέτου στήριξης.

Η τρίτη προβλέπει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις -εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην τέταρτη πρόταση, προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα «κέρδη» που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5% του ΑΕΠ εκάστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5% και η τέταρτη κατά 5,5%.

Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά παράλληλα ότι το κρατικό χρέος το 2011 «έκλεισε» στο 164% του ΑΕΠ.

Αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup ο Σόιμπλε
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε την Δευτέρα ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στην απογευματινή σύνοδο του Eurogroup.

«Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε», είπε σύμφωνα με το Reuters ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ολλανδία: μόνιμη τρόικα στην Ελλάδα
Τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Ελλάδα πρότεινε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, στο πλαίσιο μιας διαρκούς εποπτείας των ελληνικών δημοσίων οικονομικών και του τρόπου εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και δανειστές μέτρων.

Ο ντε Γιάγκερ προσερχόμενος στο Eurogroup παραδέχθηκε, πάντως, ότι η πρότασή του αυτή δεν βρίσκει ανταπόκριση μεταξύ των συναδέλφων του. Ο ολλανδός υπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου από το οποίο θα εκταμιεύονται τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς να «περνούν» από ελληνικά χέρια.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος δήλωσε ότι κατά τις προπαρασκευαστικές του Eurogroup επαφές που είχαν ειδικοί εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών έχουν συμφωνηθεί ή έχουν «κλείσει» περίπου το 90% των ζητημάτων που πρόκειται να τεθούν επί τάπητος.

Αναφερόμενος κι αυτός στο ειδικό ταμείο (ή ειδικό λογαριασμό) για την Ελλάδα ο ισπανός υπουργός είπε ότι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση γαι την Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τη βοήθεια. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για κομβικό σημείο της συνολικής συμφωνίας», δήλωσε ο ντε Γκουίντος.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.