Με το σχέδιο νόμου που εισάγει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή θα κλείσει δια μιας 50 Νοσοκομεία στη χώρα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Οι έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), τη δήμαρχο Εορδαίας, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για το 10ήμερο λουκέτο στην παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, ανάγκασαν την κοινή διοίκηση των διασυνδεομένων πλέον νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης να πάρει πίσω την απόφασή της για κλείσιμο της παθολογικής, καθώς μετά από επαφές της δημάρχου με διοικήσεις και γιατρούς όμορων νοσοκομείων, βρέθηκαν δανεικοί γιατροί για να βγουν οι εφημερίες του μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή «από Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα εφημερεύει για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης», με τη σημείωση ότι η απόφαση αυτή αφορά τα εσωτερικά περιστατικά (νοσηλευόμενους), καθώς τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνταν από τα Παθολογικά Ιατρεία που θα λειτουργούσαν κανονικά στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.

Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο «Πτολεμαίος», το κλείσιμο της παθολογικής του Μποδοσάκειου οφείλεται στην έλλειψη γιατρών, καθώς καλείται να λειτουργήσει με δύο μονάχα γιατρούς (ο τρίτος λείπει με άδεια), οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το πλαφόν των εφημεριών τους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλυφθούν εφημερίες της κλινικής για όλο τον μήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) Χρήστος Κατσίνας.

Υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με την παθολογική του Μποδοσάκειου δεν είναι σημερινό, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και τον περασμένο Δεκέμβριο, που πάλι δεν μπορούσαν να βγουν οι εφημερίες για να λειτουργήσει κανονικά η παθολογική στις γιορτές των Χριστουγέννων και η διοίκηση είχε προχωρήσει τότε στην απόσπαση των δύο ογκολόγων του νοσοκομείου στην παθολογική, ενώ το ίδιο διάστημα το επιστημονικό συμβούλιο του Μποδοσάκειου χτυπούσε κώδωνα κινδύνου, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη η αποσπασματική λειτουργία της κλινικής και καλούσε τη διοίκηση να κλείσει την παθολογική για λόγους ασφαλείας.

Μετά την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της ΕΙΝΔΥΜ ακολούθησε παρέμβαση για το θέμα από τη δήμαρχο Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία με ανακοίνωσή της απηύθυνε έκκληση στις διοικήσεις και σε γιατρούς γειτονικών νοσοκομείων να συνδράμουν στην κάλυψη των εφημεριών της παθολογικής του Μποδοσάκειου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μάλιστα η δήμαρχος είχε επαφές με τους διοικητές και γιατρούς των όμορων νοσοκομείων, επαφές οι οποίες έφεραν αποτέλεσμα, όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή της, καθώς το νοσοκομείο Φλώρινας διαθέτει γιατρούς για να βγουν οι εφημερίες της παθολογικής του Μποδοσάκειου, ενώ στις εφημερίες θα συνδράμουν και γιατροί άλλων κλινικών του Μποδοσάκειου.

Η κ. Βρυζίδου ευχαρίστησε τον διοικητή και τους γιατρούς του νοσοκομείου Φλώρινας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, σημειώνοντας ότι: «Αυτό όμως δεν σημαίνει για μας ότι τελείωσε η προσπάθεια και ο αγώνας», τονίζοντας ότι θα έχει σήμερα επαφή με το υπουργείο Υγείας με αίτημα την άμεση πρόσληψη επικουρικών γιατρών για τις ανάγκες της παθολογικής του Μποδοσάκειου, «για να μπορεί να λειτουργεί ο κυρίαρχος πυρήνας του νοσοκομείου που είναι η παθολογική κλινική με τα περισσότερα περιστατικά, και βέβαια κι όλες οι άλλες κλινικές. Διότι το νοσοκομείο μας είναι το αποκούμπι της περιοχής μας, το έχουμε όλοι ανάγκη και δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην είμαστε δίπλα, να μην αγωνιζόμαστε και να μην προσπαθούμε για τη διατήρηση και τη σωστή λειτουργία του, γιατί αυτό σημαίνει στήριξη των πολιτών μας, στήριξη της δημόσιας υγείας που την έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα οργίλη ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Εορδαίας, στην οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτο γεγονός το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου», καθώς «μετά το “κούρεμα” στα χαρτιά, των κλινών του νοσοκομείου, μετά την κοινή διοίκηση “ανέκδοτο” των δύο νοσοκομείων (Πτολεμαΐδας- Κοζάνης), μετά την πλήρη απουσία μελών από την Εορδαία στο νέο ενιαίο Δ.Σ., έρχεται τώρα η ουσιαστική παύση της παθολογικής κλινικής, η οποία αποτελεί και τον πνεύμονα κάθε νοσοκομείου».

Ο Εμπορικός Σύλλογος τονίζει μάλιστα την ανάγκη να δοθεί μια οριστική λύση στην χρονίζουσα υποστελέχωση του Μποδοσάκειου, καθώς «το θέμα του νοσοκομείου και η παροχή υγείας προς τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους αποτελεί τη ναυαρχίδα των διεκδικήσεων και απαιτήσεών μας».

Στο μεταξύ, νέα παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος σε δήλωσή του υπενθυμίζει ότι επισκέφτηκε πριν τα Χριστούγεννα το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και από κοινού με την Ένωση Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας παραχώρησαν συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας «την μεγάλη ανησυχίας μας για το επικείμενο κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής, πράγμα που θα οδηγήσει σε κατάρρευση όλο το Νοσοκομείο».

Ο κ. Βαρνάβας τονίζει ότι «η Διοίκηση της ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας αντιμετώπισαν με τη γνωστή απάθεια το ζήτημα, μέχρι που προχτεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ομολογεί το έγκλημα που συντελέστηκε: από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα εφημερεύει για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά μόνον το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας βάζει λουκέτο».

Πρόκειται, σημειώνει- «για ένα μόνον από τα δεκάδες κραυγαλέα δείγματα της καταστροφικής πολιτικής που η κυβέρνηση ασκεί στην υγεία κατ’ εντολή της τρόικας, με τον κ. Λοβέρδο να επιχαίρει κάθε φορά που κλείνει μια Κλινική ή ένα Νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των γιατρών κατήγγειλε επίσης ότι: «Είναι προφανές πως οδηγούν τον ελληνικό λαό σε γενοκτονία. Μάλιστα με το σχέδιο νόμου που εισάγει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή θα κλείσει δια μιας 50 Νοσοκομεία στη χώρα!”. Και για μια ακόμα φορά ο κ. Βαρνάβας κάνει έκκληση να πάρουμε την υπόθεση της υγείας μας στα χέρια μας λέγοντας: «Πολίτες, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς οφείλουν άμεσα να πάρουν την υπόθεση της υγείας στα χέρια τους, ώστε να περισώσουν από το οριστικό κλείσιμο Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, δομές από τις οποίες εξαρτάται ευθέως η επιβίωση του ελληνικού πληθυσμού».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.