Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν και μας γεμίζουν ενέργεια

Τι τρώμε όταν κάνει κρύο;Η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις και άλλες ασθένειες, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα καταπονείται. Γεμίζοντας το πιάτο μας με τα τρόφιμα που ακολουθούν θα γεμίσουμε ενέργεια και θα προστατευτούμε.

Ρόδι
Πλεονεκτήματα
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας….
ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C (1 ρόδι καλύπτει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας) και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.

Μειονέκτημα
Είναι ο μόνος καρπός απ’ όπου δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Μπορούμε όμως να πιούμε το χυμό του.
Θερμίδες
Ένα μέτριο ρόδι περιέχει 105 θερμίδες.

Μανιτάρια

Πλεονεκτήματα
Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γραμμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.

Μειονέκτημα
Λειτουργούν σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα από τη γη, το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι φορείς βαρέων μετάλλων. Έτσι, καλό θα ήταν να γνωρίζετε την προέλευσή τους και να αποφεύγετε να τα μαζεύετε μόνες, σε περίπτωση που οι γνώσεις σας δεν επαρκούν.
Θερμίδες
20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Μπρόκολο

Πλεονεκτήματα
Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γραμμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικό για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μειονέκτημα
Η γεύση του δεν ταιριάζει σε κάθε γούστο. Αν δεν σας αρέσει βραστό, δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μια λευκή σάλτσα για ζυμαρικά.

Θερμίδες
35 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια

Ξηροί καρποί

Πλεονεκτήματα
Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.

Μειονέκτημα
Επειδή έχουν πολλές θερμίδες, χρειάζεται μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μία χούφτα ημερησίως.

Θερμίδες
560 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (ένα καρύδι είναι περίπου 5 γραμμάρια)

Φακές

Πλεονεκτήματα
Χορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γραμμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γραμμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.

Μειονέκτημα
Μπορεί σε κάποιους να προκαλούν φούσκωμα και δυσανεξία.

Θερμίδες
90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (μαγειρεμένες).

www.ygeianews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.