Το μεγαλύτερο βάρος του νέου δανείου πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη, λέει η Wall Street Journal

ΔΝΤ: Τέσσερις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120%Με αισιόδοξες δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και θετικές εκτιμήσεις του διεθνούς τύπου για την έκβαση των συνομιλιών ως προς το νέο δάνειο στην Ελλάδα προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο του eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν επισήμως στις 4:30 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν βέβαια εν μέσω νέων φόβων για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους καθώς η σχετική έκθεση που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ δείχνει ότι το χρέος θα φτάσει «στα όρια του ανεκτού» (όπως τα προσδιόρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) αγγίζοντας το 129% του ΑΕΠ το 2020.

Όμως το ποσοστό αυτό απέχει σημαντικά από το στόχο του 120% που είχε τεθεί όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών. Και για το λόγο αυτό το ΔΝΤ φαίνεται πλέον πιο διστακτικό στη στήριξη της Ελλάδας.

Αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να φανούν πιο «γενναιόδωρες» στο δεύτερο δάνειο (σε σχέση με το πρώτο) προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση.

Όπως σημειώνει η αμερικανική Wall Street Journal η έκθεση του ΔΝΤ που θα έχουν σήμερα στα χέρια τους οι ευρωπαίοι υπουργοί θα περιλαμβάνει τέσσερις επιλογές που προτείνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου προκειμένου να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο επιθυμητό ποσοστό του 120%. Ηδη το ποσοστό του χρέους φαίνεται ότι άγγιξε το 164% του ΑΕΠ το 2011 σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 162%.

Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με το όφελος που θα προκύψει από την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Η κεφαλαιοποίηση αυτού του ποσού θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,5% ποσοστιαία μονάδα επιπλέον το ελληνικό χρέος. Κατά το ίδιο ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος και με τη δεύτερη επιλογή, δηλαδή την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα το 2010.

Η τρίτη πρόταση του ΔΝΤ προς το eurogroup είναι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του χρέους (μέσω των ομολόγων συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ που κατέχουν) που θα περιόριζε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το ελληνικό χρέος.

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος (μείωση χρέους κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες) για την Ελλάδα θα μπορούσε να προκύψει με την τέταρτη επιλογή της εκχώρησης του κέρδους που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Οι επιλογές αυτές επιβαρύνουν αναμφίβολα τις χώρες της ευρωζώνης που μέχρι σήμερα εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.

Καθώς όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν η Ευρώπη «θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές έχουν απομείνει επιχειρώντας να απομακρύνει την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας στην ευρωζώνη» εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται άλλωστε και δηλώσεις ευρωπαίων υπουργών όπως της Αυστρίας (που συντάσσεται συχνά με τη «σκληρή γραμμή» του Βερολίνου). «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άλλη πλειοψηφούσα τάση» πέραν της ελληνικής βοήθειας, δήλωσε χθες η Μαρία Φέκτερ διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί μια συμφωνία στη σημερινή σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Για «ελληνικές ελπίδες» κάνει λόγο και το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σημειώνοντας ότι «αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας» αντανακλά και στη θετική ανταπόκριση από τις χρηματαγορές στην Ασία καθώς και στις τιμές πολύτιμων μετάλλων και πρώτων υλών.

Κωνσταντίνος Μαργιόλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.