«Είχαμε χτυπήσει έγκαιρα τον κώδωνα κινδύνου αλλά δεν τον άκουσε κανείς», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας

Λουκέτο βάζει η παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, για ένα δεκαήμερο από την Δευτέρα 20 έως και 29 Φεβρουαρίου, με απόφαση της κοινής διοίκησης των διασυνδεομένων πλέον νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, και ως εκ τούτου τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά θα πρέπει να απευθύνονται στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινής διοίκησης των δύο διασυνδεομένων νοσοκομείων, η οποία έχει συγκεκριμένα ως εξής:
«Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των Παθολογικών Κλινικών των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Κοζάνης –Πτολεμαΐδας και προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Διοίκηση ενημερώνει ότι από Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα εφημερεύει για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.
Η ρύθμιση αυτή αφορά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς. Σε ότι αφορά τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα Παθολογικά Ιατρεία που θα λειτουργούν κανονικά, καθημερινά στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας για τους ασθενείς».

Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση αλλά είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι ότι το κλείσιμο της παθολογικής του Μποδοσάκειου οφείλεται στην έλλειψη γιατρών, καθώς καλείται να λειτουργήσει με δύο μονάχα γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το πλαφόν των εφημεριών τους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλυφθούν εφημερίες της εν λόγω κλινικής για όλο τον μήνα, όπως δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας.

Υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με την παθολογική του Μποδοσάκειου δεν είναι σημερινό, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και τον περασμένο Δεκέμβριο, που πάλι δεν μπορούσαν να βγουν οι εφημερίες για να λειτουργήσει κανονικά η παθολογική στις γιορτές των Χριστουγέννων και η διοίκηση είχε προχωρήσει τότε στην απόσπαση των δύο ογκολόγων του νοσοκομείου στην παθολογική. Αποσπάσεις που τους οδήγησαν σε υποβολή παραίτησης, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές από τη διοίκηση, ενώ το ίδιο διάστημα το επιστημονικό συμβούλιο του Μποδοσάκειου χτυπούσε κώδωνα κινδύνου, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη η αποσπασματική λειτουργία της κλινικής και καλούσε τη διοίκηση να κλείσει η παθολογική για λόγους ασφαλείας.

Μάλιστα το επιστημονικό συμβούλιο του Μποδοσάκειου είχε υποβάλλει στις 19 Δεκεμβρίου 2011 την παραίτησή του διαμαρτυρόμενο για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η συγκεκριμένη κλινική, αφού λειτουργεί εδώ και καιρό με δανεικούς γιατρούς άλλων ιατρικών μονάδων του νοσοκομείου και με προσωρινές αποσπάσεις νοσοκομειακών γιατρών από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, και είχε προτείνει στη διοίκηση να κλείσει για λόγους επικινδυνότητας την Παθολογική διότι «διακυβεύεται η περίθαλψη των πολιτών».

«Είναι λυπηρό που κλείνει για ένα δεκαήμερο η παθολογική κλινική, αλλά εμείς είχαμε επισημάνει έγκαιρα την ανάγκη να βρεθούν γιατροί για να μπορέσει να λειτουργήσει η κλινική», δήλωσε ο κ. Κατσίνας στον «Π», τονίζοντας ότι «είχαμε χτυπήσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου αλλά… δεν τον άκουσε κανείς και φτάσαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κίνδυνος του λουκέτου μπορεί να γίνει μόνιμος εφόσον δεν στελεχώνεται με γιατρούς η κλινική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής αλλά και για τις παρενέργειες που προξενεί η απόσπαση ιατρών από άλλες κλινικές ή τμήματα του νοσοκομείου είχε κληθεί εκτάκτως τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μποδοσάκειο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος είχε καταγγείλει επίσης ότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας συνέχισης της λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Βαρνάβας είχε απευθύνει μάλιστα έκκληση στους πολίτες της περιφέρειάς μας να πάρουν την τύχη της υγείας τους στα χέρια τους, διότι, όπως είχε καταγγείλει «η Δυτική Μακεδονία είναι η πιο παραμελημένη περιφέρεια υγειονομικά», λέγοντας:
«Δεν αρκεί η δική μας φωνή να ανατρέψει αυτή την κατάσταση». Χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι ίδιοι πολίτες να αντιληφθούν ότι πλέον η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, ότι πρέπει να στηρίξουν τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών στον αγώνα που δίνουν «να κρατηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει με ραγδαίους ρυθμούς, την ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέρονται ετοιμάζονται να κάνουν πανηγύρι». Ταυτόχρονα είχε καταγγείλει ότι στόχος της διάλυσης του ΕΣΥ «είναι να δοθούν νοσοκομειακές υποδομές στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με συνέπεια η Δυτική Μακεδονία να μείνει αποψιλωμένη από δημόσια νοσοκομεία και να βρεθούν οι πολίτες στο έλεος του Θεού. Και όποιος ζήσει έζησε».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.