Μέρκελ και Σόιμπλε «ευθυγραμμίστηκαν» στη σωτηρία της, αλλά ανησυχούν

Αμηχανία στο Βερολίνο για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα«Η γερμανική κυβέρνηση κάνει παν το δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Βερολίνο σε συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ διαψεύδοντας φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία και μερικές άλλες πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορά εξωθούν την Ελλάδα σε αποχώρηση από τη νομισματική ένωση.

«Μπορώ ξεκάθαρα να δηλώσω ότι αυτές οι φήμες είναι ψευδείς. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση της Γερμανίας» είπε ο ίδιος. «Και όλα αυτά που σας αναφέρω εδώ είναι δείγμα του ότι η Γερμανία συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της να βρει έναν βατό δρόμο για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση».

Αυτά που «ανάφερε εδώ», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν τα μέτρα που εμπεριέχει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας (κοινώς δεύτερο μνημόνιο) προς την Ελλάδα, που συμφωνήθηκε στη διάσκεψη κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος. «Αυτό είναι το πνεύμα και το νόημα του δεύτερου προγράμματος, και αυτό είναι επίσης το πνεύμα πίσω από τη μεγάλη απομείωση του χρέους στους ιδιώτες πιστωτές, που βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση» είπε.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια επανειλημμένως, ότι υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε. «Εναπόκειται βέβαια στους Έλληνες να αποφασίσουν, αν θέλουν να μείνουν σε αυτό, ή όχι».

Ήταν η πρώτη φορά το τελευταίο δεκαήμερο, που οι δυο εκπρόσωποι έδειξαν πάλι πλήρως εναρμονισμένοι στο θέμα. Η γενική εντύπωση προηγουμένως ήταν, ότι ο υπουργός οικονομικών έτεινε όλο και περισσότερο προς την «έξωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ, αντιθέτως, η καγκελάριος αγωνιζόταν σαν «λέαινα» για την παραμονή της σε αυτήν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ωστόσο, η αμηχανία ήταν έκδηλη στη συνέντευξη τύπου σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία για τη «διάσωση» της Ελλάδας. Αυτό εκφράστηκε βασικά σε σχέση με τις εγγυήσεις για το δεύτερο μνημόνιο εκ μέρους των ελληνικών κομμάτων. «Το βασικό δεν είναι η μορφή των εγγυήσεων, αν δηλαδή θα δοθούν μέσω υπογραφών των πολιτικών αρχηγών, η όχι, αλλά το αν θα είναι πραγματικά συνεπείς» δήλωσε ο κ. Κοτχάους.

Η αμηχανία οφείλεται σε δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι, ότι ύστερα από δίχρονη και πλέον «τραυματική» εμπειρία με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων εξουσίας, το Βερολίνο τα έχει «παίξει» μαζί τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποδείχθηκε ανασφαλής και άστατος πρωθυπουργός, ο προαλειφόμενος διάδοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος πειθήνιος μεν στα κελεύσματα της τρόικας, αλλά εντελώς αναποτελεσματικός, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει πλέον ανεξίτηλο το στίγμα του «ανεύθυνου πολιτικάντη».

Ο δεύτερος λόγος είναι η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί πολιτικοί αρρωσταίνουν στην ιδέα, ότι μετά τις εκλογές του Απριλίου, (ή όποτε τύχει να γίνουν αυτές), η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει ακυβέρνητη πολιτεία, αφού ακόμα και μαζί τα δυο κόμματα εξουσίας (ΠαΣοΚ και Νέα Δημοκρατία) δεν θα κατάφερναν, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, να επιτύχουν αυτοδυναμία.

Ενόψει μιας τέτοιας προοπτικής λοιπόν ζητούν εγγυήσεις που πηγαίνουν πέραν από την υπογραφή των δυο κομματικών αρχηγών. Ποιες όμως; Το Βερολίνο αδυνατεί να δώσει απάντηση σε αυτό. «Θα δούμε τι θα αποφέρει η αποψινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του Eurogroup» είπε ο κ. Κοτχάους. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε χαριτολογώντας, «περιμένουμε σχετικές προτάσεις και από την ελληνική πλευρά».

«Προτάσεις από εκείνους, στους οποίους βάζεις το μαχαίρι στο λαιμό;» διερωτήθηκε παριστάμενος δημοσιογράφος: «Καθαρότερη ομολογία της απόλυτης αμηχανίας δεν υπάρχει!».

Όμως, παρά την όποια παράταση του θρίλερ της «διάσωσης», που αποβλέπει προφανώς στην απόσπαση παραχωρήσεων της «τελευταίας στιγμής» από την Αθήνα, η απόφαση για την παροχή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας φαίνεται να είναι ειλημμένη. Απόδειξη, η σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής στις Φεβρουαρίου, στην οποία θα αποφασιστούν οι όροι για την παροχή της βοήθειας – ενδεχομένως και το αν θα δοθεί με μιας, ή σε δόσεις. Ήδη στις 24 Φεβρουαρίου θα συνέλθουν, σε έκτακτες συνεδριάσεις, στο Βερολίνο οι κοινοβουλευτικές ομάδες των συγκυβερνώντων κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών, για να προετοιμάσουν τη σχετική απόφαση.

«Η Μέρκελ θα κρατήσει λόγο!» έλεγε αναλυτής. «Κι αυτό όχι μόνο επειδή φοβάται, ότι τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι η αρχή του τέλους του ευρώ. Αλλά και επειδή μαζί με την πολιτική μάχη για το δεύτερο μνημόνιο, που άρχισε η ίδια, θα έχανε και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που θα στοίχιζε η χρεοκοπία της Ελλάδας στη Γερμανία, στην ευρωζώνη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.