Στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

«Κλείδωσαν» οι περικοπές για επικουρικές και κύριες συντάξειςΣε νέα επεισόδια οδηγείται το θρίλερ της έγκρισης του νέου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup και την αντικατάστασή της με τηλεδιάσκεψη που θα γίνει στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup με αυτοπρόσωπη παρουσία και αντικείμενο την έγκριση του ελληνικού «πακέτου» μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο σήμερα Τετάρτη ενδέχεται να δοθεί το πράσινο φως για την υποβολή της δημόσιας προσφοράς για το PSI την ερχόμενη Παρασκευή ώστε το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων να κινηθεί εντός των προθεσμιών.

Βασικά αίτια της νέας καθυστέρησης, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν οι έγγραφες εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών και ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» των 325 εκατ. ευρώ με πρόσθετες περικοπές για το 2012.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιστολές προς τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του αρχηγού της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά θα είναι έτοιμες το πρωί της Τετάρτης.

Αναζητούνται (ακόμη) τα 325 εκατ. ευρώ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν υπήρξε τελική απόφαση για τα 325 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται ακόμη περικοπές 175 εκατ. ευρώ. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων επιπλέον περικοπές στην εθνική Αμυνα, νέες μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο τραπέζι παραμένει και η περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (αφορούν ένστολους, ιατρούς, δικαστικούς, καθηγητές, κληρικούς και διπλωμάτες) 2 μήνες νωρίτερα από ότι προβλέπει το μνημόνιο, δηλαδή τον Ιούλιο αντί για τον Σεπτέμβριο. Ορισμένες πληροφορίες από το υπουργικό Συμβούλιο αναφέρουν πάντως ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι ένστολοι, ενώ σύμφωνα με το μνημόνιο σε κάθε περίπτωση θα προστατευθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

«Κλείδωσαν» επικουρικές και κύριες

Κατά το χθεσινό υπουργικό «κλείδωσε» ο τρόπος περικοπής του κονδυλίου των 300 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές και ορισμένες κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχουν δύο «σενάρια» με σκοπό την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο προβλέπει περικοπή 10% για συντάξεις 250 ως 300 ευρώ και 20% για συντάξεις 300 ευρώ και πάνω. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές 7% στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% στις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, συνταξιούχοι Ολυμπιακής) για τμήματα συντάξεων από 1.200 ευρώ ή 1.300 και πάνω.

Μέση μισθολογική δαπάνη 3.350 ευρώ στους πανεπιστημιακούς

Το τυπογραφικό λάθος για τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου για τους πανεπιστημιακούς και η ελλιπής εξήγηση του πίνακα για τα ειδικά μισθολόγια που δημοσίευσε «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή δημιούργησε παρεξηγήσεις και δικαιολογημένα ερωτήματα αναγνωστών. «Το Βήμα» έλαβε σχετική επιστολή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Η μέση μηνιαία μισθολογική δαπάνη την οποία αναγράφει ο πίνακας εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (χρησιμοποιήθηκε στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας) για τους καθηγητές πανεπιστημίων είναι τα 3.350 ευρώ και όχι τα 5.000 ευρώ όπως εκ παραδρομής γράφτηκε. Το ποσό προκύπτει από τη διαίρεση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης με τον αριθμό των εργαζομένων και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Οι πραγματικές, «καθαρές» αποδοχές, είναι ασφαλώς πολύ χαμηλότερες.

Αργύρης Παπαστάθης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.