Στις 27 Φεβρουαρίου ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή

«Ολα στον αέρα» εν αναμονή του κρίσιμου Eurogroup τη ΔευτέραΜε τους χρόνους και τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά (και σε πολιτικό επίπεδο), η κυβέρνηση και ο κ. Λ. Παπαδήμος επιχειρούν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα, προκειμένου να δοθεί η έγκριση των εταίρων και να προχωρήσει η υλοποίηση της νέας δανειακής συμφωνίας και του κουρέματος των ομολόγων.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Παπαδήμος έδωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης ιδιαίτερη έμφαση στις «προαπαιτούμενες ενέργειες» και πρωτίστως στην επίλυση της εκκρεμότητας για την εξεύρεση 325 εκατ. ευρώ, για το κλείσιμο του κενού από τις περικοπές των συντάξεων, που προέκυψε έπειτα από τη διαφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, «πολλά και κρίσιμα βήματα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση». Προσέθεσε δε απευθυνόμενος στους υπουργούς: «πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά, συστηματικά και συντονισμένα, προκειμένου οι λεγόμενες “προαπαιτούμενες ενέργειες” στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος να έχουν υλοποιηθεί».

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ το προγραμματισμένο για την Τετάρτη Eurogroup έχει ήδη αναβληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, οι εκκρεμότητες παραμένουν και οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται.

Εκκρεμότητα για τα 325 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ήδη καταθέσει μία εναλλακτική πρόταση για την εξοικονόμηση των 325 δισ. που λείπουν από το πακέτο της νέας συμφωνίας. Όμως η πρόταση αυτή δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της τρόικας.

Με βάση τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ειδικώς για τις συντάξεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών σχεδιάζεται περικοπή που θα υπερβαίνει το 15%, ενώ δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτό που μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί είναι η μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις μεταξύ 200 και 300 ευρώ και 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Τσεκούρι στα «ευγενή ταμεία»

Με βάση αυτά, για να συμπληρωθεί το ποσό των 325 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περικοπούν άλλα 100 εκατ. από τις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε περικοπές της τάξεως του 20% στις κύριες συντάξεις άνω των 1200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ – ΟΤΕ , των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, ΕΤΒΑ, καθώς και στις συντάξεις της Ολυμπιακής και του ΝΑΤ, όπου η μείωση μελετάται να είναι 7%.

Παρά ταύτα, τελική συμφωνία και έγκριση της τρόικας ακόμη και για αυτό το μέτρο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ δυσκολία φαίνεται πως παρουσιάζεται και στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, οι οποίες θα επισπευσθούν μεν και θα έλθουν έως τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο που αρχικώς είχε συμφωνηθεί.

Όμως και στο πεδίο αυτό παρουσιάζονται δυσκολίες, καθώς φαίνεται πως η επιβολή μειώσεων άνω του 10% στα μισθολόγια στρατιωτικών, δικαστικών, σωμάτων ασφαλείας κλπ. συναντά πολιτικές αντιδράσεις και εντός κυβέρνησης, όπως και η πρόταση για εξοικονόμηση 100 εκατ. από τα μισθολόγια των κληρικών.

Παράλληλες ψηφοφορίες σε Αθήνα και Βερολίνο

Όλα αυτά συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, και ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναμενόταν να αποστείλει στους υπουργούς όλες τις υποχρεώσεις προς υλοποίηση (prior actions) για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης.

Με βάση αυτά, ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου θα έλθει στη Βουλή στις 27 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που θα ψηφίζει και το γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της νέας συμφωνίας.

Ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος θα έλθει τον Μάρτιο, λίγες μόλις ημέρες πριν τη λήξη του ομολόγου των 14 δισ.

«Όχι εκλογές ως τον Ιούνιο», λέει η Διαμαντοπούλου

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε συζήτηση και για το χρόνο των εκλογών. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας, κυρίαΑννα Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον κ. Παπαδήμο και σημείωσε πως με δεδομένη τη δυσκολία και περιπλοκή των διαδικασιών αλλά και το σύνολο των ενεργειών που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση, η προκήρυξη εκλογών κατά το διάστημα έως τον Ιούνιο θα σημάνει και χρεοκοπία της χώρας. «Θα μεσολαβήσει χρόνος για τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ και την εκλογή αρχηγού, οι βουλευτές θα ασχολούνται με τις εκλογές και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Διαμαντοπούλου.

 

Στον αέρα η διαδικασία στο ΠαΣοΚ

Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες στο τραπέζι, και ενώ στο ΠαΣοΚ έχουν αρχίσει και πάλι να μιλούν για επίσπευση των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας, παραμένει άγνωστο το αν θα πραγματοποιηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο που προγραμματιζόταν για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα διεμήνυαν κομματικά στελέχη, σε αυτή τη συνεδρίαση αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών, αν και η επίσημη ατζέντα θα είχε να κάνει με την γενικότερη κατάσταση. Παρά ταύτα, εντός των επομένων ημερών και αφότου κλείσει η εκκρεμότητα με το eurogroup, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία αλλαγής ηγεσίας, με πιθανότερο ενδεχόμενο την επίσπευση συνεδρίου, την αλλαγή καταστατικού και την εκλογή από ένα τέτοιο όργανο του νέου προέδρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.