«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου που δεν ψήφισα το μνημόνιο» λέει η ανεξάρτητη βουλευτής

Αννα Βαγενά, βουλευτής του ΠαΣοΚ για 12 ώρεςΗ ηθοποιός κυρία Άννα Βαγενά έκανε ίσως τη πλέον βραχύβια θητεία που είχε ποτέ βουλευτής του ΠαΣοΚ. Ορκίσθηκε βουλευτής του ΠαΣοΚ, την Κυριακή, στις 12.30 μετά το μεσημέρι και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου γιατί καταψήφισε το μνημόνιο: «Δεν ήμουν ποτέ ΠαΣοΚ, ούτε ποτέ γνώρισα τον κ. Παπανδρέου, ούτε συμφωνούσα ποτέ με την πολιτική του ΠαΣοΚ. Απλώς έτυχε να συνεργασθώ μαζί με το ΠαΣοΚ, μετά από μεσολάβηση, ορισμένων κοινών γνωστών μας», λέει χωρίς ωστόσο να θέλει να αποκαλύψει ονόματα και καταστάσεις.

Εγινε βουλευτής, καταλαμβάνοντας την έδρα της κυρίας Πέμη Ζούνη, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια. Παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής, αναμένει να παραλάβει σε λίγες ώρες την βουλευτική της ταυτότητα, δεν ξέρει ακόμα εάν θα παραλάβει και το βουλευτικό αυτοκίνητο που δικαιούται, αλλά σίγουρα θα αποδεχτεί τη φρουρά που της παρέχεται, για να μην λέει στον ταξιτζή όταν την μεταφέρει τα βράδια από το θέατρο στο σπίτι της στο Μεταξουργείο «περιμένετε πρώτα να μπω μέσα στο σπίτι και μετά φεύγετε».

Ηταν συναρπαστικές οι 12 ώρες ως βουλευτής στο ΠαΣοΚ, λέει τώρα και αυτό που της έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν το επιβλητικό…κτίριο της Βουλής: «Δεν αισθανόμουν ποτέ ΠαΣοΚ, απλώς θέλω να με θεωρήσετε συνεπή σε κάποιο χώρο. Δεν οφείλω άλλωστε τίποτα στον μηχανισμό του ΠαΣοΚ. Εχω απόλυτη ήρεμη τη συνείδησή μου που δεν ψήφισα το Μνημόνιο».

Μνημόνιο, τι είναι τούτο πάλι. Η κυρία Βαγενά παραδέχεται ότι ψήφισε «όχι σε όλα», χωρίς να έχει διαβάσει το Μνημόνιο, αφού το παρέλαβε μόλις ορκίσθηκε και έπρεπε να το είχε μελετήσει μέσα σε λίγες ώρες όταν άρχιζε η ψηφοφορία. Οσο για τις πολιτικές της πεποιθήσεις λέει ότι σήμερα «ανήκει στο χώρο της δοκιμασμένης Αθήνας, στο χώρο της Αριστεράς της Αγωνίας».

Αυτές τις 12 ώρες στο ΠαΣοΚ η κυρία Βαγενά γνώρισε έναν ολόκληρο κόσμο πολιτικών και μάλιστα σε συνθήκες κρίσιμες για το έθνος. Γνώρισε πρώτα απ΄ όλα τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Βασ. Εξαρχο. Με το«καλημέρα» του είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το μνημόνιο: «Σεβαστή η απόφασή σου» της είπε. Εν συνεχεία γνώρισε τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο«έναν γλυκύτατο άνθρωπο», όπως τον χαρακτήρισε και ανακοίνωσε και σ΄ αυτόν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Ουδείς την πίεσε να πράξει το αντίθετο. Τον κ. Παπανδρέου ούτε καν τον συνάντησε, άλλωστε τον είδε μόνον μία φορά στην προεκλογική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και είχε μαζί του μία φιλική χειραψία.

Στις 12 ώρες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, η κυρία Βαγενά τις χαρακτηρίζει ως το«μακρινό ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα» ( του Ευγένιου Ο. Νηλ) και σ΄ αυτό το «ταξίδι» της συνάντησε την κυρία Βάσω Παπανδρέου (γνωρίζονταν από παλιά), την κυρία Σοφία Σακοράφα, τον κ. Δ. Ρέππα, τον κ. Γ. Λιάνη (με τον οποίο επίσης γνωρίζονταν από παλιά), τον κ. Γρ. Ψαριανό (οικογενειακό της φίλο), ενώ όπως λέει παρατήρησε ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας «έχει βελτιωθεί», η κυρία Αλέκα Παπαρήγα «ήταν όπως την ξέραμε», ο κ. Γ. Παπανδρέου «ωσάν να μιλούσε για άλλα θέματα, παρουσίασε μία έκθεση ιδεών» και απέφυγε να σχολιάσει τον κ. Σαμαρά λέγοντας απλώς ότι «δεν με εμπνέει».

Σχολίασε ωστόσο τον πρωθυπουργό κ. Δ. Παπαδήμο λέγοντας ότι της δίνει την εντύπωση μία ήρεμης δύναμης ότι «η φωνή του και ο τρόπος ομιλίας του δεν σε ταράζει». Δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα είναι και πάλι υποψήφια βουλευτής, «σίγουρα όχι με το ΠαΣοΚ», όπως αναφέρει και θυμίζει ότι τον καιρό των μαθητικών και φοιτητικών της χρόνων ήταν έντονα πολιτικοποιημένη.

Νίκος Χασαπόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.