Αντιμέτωπη με δύο επιλογές που μόνο πόνο θα φέρουν στους πολίτες η Ελλάδα

Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται προ του διλήμματος χρεοκοπία ή διάσωση ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νέο πακέτο διάσωσης, οι δύο επιλογές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα συνοδεύονται από θετικά και αρνητικά.

Με το περιοδικό Time να θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί ακόμα περισσότερο πόνο όταν η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 21%, η οικονομία διανύει τον πέμπτο συνεχή χρόνο ύφεσης και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ στους δρόμους της Αθήνας, η απάντηση δίνεται άμεσα. Η εναλλακτική μπορεί να είναι χειρότερη.

Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε μία αδιέξοδη κατάσταση. Είτε πρέπει να αποδεχτεί τα νέα μέτρα λιτότητας που θα σπρώξει ακόμα περισσότερους πολίτες στην ανεργία είτε να χρεοκοπήσει, εγκαταλείποντας το ευρώ και βλέποντας το τραπεζικό της σύστημα να διαλύεται.

Τα υπέρ και τα κατά της διάσωσης
Με τη χώρα να χρειάζεται 14,5 δισεκατομμύρια για το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προειδοποίησε πως μία άτακτη χρεοκοπία θα έσπρωχνε τη χώρα σε καταστροφικές περιπέτειες.

Εκτός από το πακέτο διάσωσης των 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τη συμφωνία του PSI που θα μείωνε το χρέος των οφειλών της προς τους ιδιώτες πιστωτές μέσω του “κουρέματος”.
Ακόμα βέβαια και με το πακέτο σκληρής λιτότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμο επίπεδο το 2020.

Από τα θετικά στα αρνητικά και οι συντάκτες του Time επισημαίνουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα λιτότητας θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικό, δεδομένου ότι θα επιβραδύνει την οικονομία και θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα συρρικνώσει την οικονομία κατά τέσσερις με πέντε μονάδες το 2012, ενώ ανέμενε συρρίκνωση της τάξεως του 2,8%.

Μέχρι τώρα τα σκληρά μέτρα λιτότητας δεν έχουν συμβάλει στη μείωση του χρέους στην Ελλάδα. Αντίθετα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από τότε που άρχισαν να επιβάλλονται μέτρα λιτότητας στους πολίτες.
Η λιτότητα προκαλεί εκτεταμένες δυσκολίες και κοινωνικές εντάσεις, με τη φτώχεια και τους αστέγους να αυξάνονται, όπως ακριβώς το έγκλημα και οι αυτοκτονίες.

Τα υπέρ και τα κατά της χρεοκοπίας
Αθέτηση του χρέους θα διευκόλυνε την άμεση πίεση στα δημοσιονομικά της Ελλάδας και θα ωθούσε την Ελλάδα εκτός του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα σήμανε την επιστροφή στη δραχμή.

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα πιο οικονομικά και θα έδινε στους Έλληνες εξαγωγείς ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ο Bernard Baumohl, επικεφαλής οικονομολόγος του Economic Outlook Group, σημειώνει ότι οι οικονομικές πιέσεις θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ, κάτι που, όπως εκτιμά, θα ήταν καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτή η επιλογή θα έριχνε στο χάος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τους δανειστές να διακατέχονται από πανικό λόγω της επιστροφής σε ένα αμφιβόλου αξίας νόμισμα.

Με το να υιοθετηθεί ξαφνικά ένα πολύ πιο αδύναμο νόμισμα, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα έφταναν στα ύψη, ενώ οι διεθνείς επενδυτές θα εμφανίζονταν απρόθυμοι να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση, τις εταιρείες ή τα τραπεζικά συστήματα.

Το πιστωτικό “πάγωμα” θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που αντιμετωπίζει, με τους οικονομολόγους της UBS να εκτιμούν πως η οικονομία θα συρρικνωνόταν ακόμα και κατά πενήντα μονάδες σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο πόνος, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, θα εξαπλωνόταν καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να απορροφήσουν τις ζημίες των δανείων τους στην Ελλάδα. Το χειρότερο σενάριο; Μια παρόμοια καταστροφή με αυτή που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της Lehman Brother’s τον Σεπτέμβριο του 2008.

Αυτό που θα επιθυμούσαν ορισμένοι οικονομολόγοι είναι ένα πακέτο διάσωσης που θα συνδύαζε τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις με οικονομική βοήθεια σχεδιασμένη να τονώσει την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο χρόνος των αποφάσεων πιέζει και αυτό που απομένει τελικά είναι να δούμε τι θα ακολουθήσει…

 

Μαρίνα Κουτσούμπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.