Αμεσα μέτρα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Οι επιχειρηματίες της Αθήνας μετρούν τις πληγές τουςΣυνολικά 170 επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των ζημιών που ολοκλήρωσαν τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας: Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι, Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Ομόνοια και Πατησίων.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης – υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

H καταγραφή των ζημιών πραγματοποιήθηκε από δώδεκα συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας καθώς και από δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων παρά το δύσκολο της οικονομικής συγκυρίας όπως συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος, ανέφερε ότι – χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή – οι ολοσχερείς ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων είπε ότι θα ζητήσει και ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλλας όπως και την αναστολή των οφειλών προς το δημόσιο καθώς και την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Θα ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρέλλας ο οποίος πέραν των οικονομικών, μίλησε και για τις πρόσθετες συνέπειες των χθεσινών επεισοδίων. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις καταστροφές σε παραδοσιακά κτίρια του περασμένου αιώνα αλλά και σε βιβλιοπωλεία της Αθήνας ο πρόεδρος του ΕΣΑ έκανε λόγο περί «επίθεσης κατά του πολιτισμού».

«Αττικόν» και «Απόλλων» Στο μεταξύ, η αντίστοιχη καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει από νωρίς και από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Για τους περισσότερους επιχειρηματίες που μετρούν σήμερα τις ζημιές τους (καταστροφή και λεηλάτηση εμπορευμάτων) δεν ήταν η πρώτη, αλλά η δεύτερη ή τρίτη φορά που τους συνέβη τέτοια καταστροφή, ενώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν σκέφτονται να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας η απάντηση είναι πως «δεν είναι σίγουροι».

Λήψη άμεσων μέτρων ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ
Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο αναφορικά με τις χθεσινές καταστροφές.

«Οι συνέπειες από τις εκτεταμένες καταστροφές και βανδαλισμούς σε καταστήματα και επιχειρήσεις στα κέντρα των πόλεων κατά την χθεσινή μέρα, πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Πολιτεία με μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο.

«Αττικόν» και «Απόλλων»

Απαιτείται άμεση καταγραφή των ζημιών και ακολούθως αποζημιώσεις για πάγιες εγκαταστάσεις και εμπορεύματα. Απαλλαγή από φόρους και τέλη καθώς και πληρωμή τιμολογίων ΔΕΚΟ για το 2012. Απαραίτητη και η δυνατότητα άτοκης (επιδότηση επιτοκίου) δανειοδότησης και κάλυψης από τον ΟΑΕΔ των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές για το 2012.».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.