Την πρόθεση της ΝΔ να ζητήσει διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, ο Αντ.Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του «είναι τεράστιες και δεν παραγράφονται» και πως «θα έρθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή».

Επανέλαβε πως για πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και έτσι διασώθηκαν ο 13ος-14ος μισθός, αποτράπηκε η κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος και αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άφησε, δε, αιχμές εναντίον «εκείνων που έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση».

Εκτός ψηφοδελτίων οι «τζάμπα μάγκες»
Ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι χρειάζεται συσπείρωση και πως η κομματική πειθαρχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι αυτονόητη.

«Είμαστε ή δεν είμαστε παράταξη; Θα κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα ή όχι; Αυτονόητα θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κρίσιμες αποφάσεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς τώρα; Εγώ δεν ζητώ μόνο αυτό. Ζητώ να αναλογιστείτε όχι τι θα ψηφίσετε, αλλά τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν σήμερα αυτή η παράταξη αποδυναμωνόταν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιφέρεια του καθενός, όπου διάφοροι επίδοξοι πολιτευτές προσπαθούν να υπερκεράσουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία τους δικούς μας βουλευτές. Να ξέρετε πως όσοι σε τέτοιες περιοχές, ανεύθυνα και ανέξοδα παριστάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι» συνέχισε, λέγοντας πως δεν θέλει για υποψηφίους «τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, τονίζοντας πως «έχουμε περάσει όλοι μας εξετάσεις συνέπειας και σταθερότητας» και «τώρα χρειαζόμαστε συσπείρωση και αποφασιστικότητα». «Είμαστε ο στυλοβάτης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, η ΝΔ είναι το μόνο αποκούμπι για να πιαστεί ο ελληνικός λαός. Στις εκλογές που θα έρθουν σύντομα, σε συνθήκες γενικευμένης απόγνωσης, ποιος θα τολμήσει να αποδυναμώσει τη μόνη ελπίδα που είναι η ΝΔ; Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα κάνετε το καθήκον σας, όχι μόνο απέναντι στο κόμμα και την παράταξη, αλλά πρωτίστως απέναντι στην πατρίδα» επισήμανε.

Για τις εκλογές
«Η ΝΔ, από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Τώρα κλείνουμε το κεφάλαιο του μνημονίου και της διακυβέρνησης Παπανδρέου και μπαίνουμε στο κεφάλαιο των εκλογών που θα λειτουργήσουν εκτονωτικά για την κοινωνία» είπε.

«Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού φρονήματος. Κάποιοι φοβούνται τις εκλογές, όμως η χώρα ποτέ δεν είχε τόσο ανάγκη από εκλογές όσο έχει σήμερα. Αν δεν γίνουν εκλογές είναι μεγάλος ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «με τη δανειακή συμφωνία μπορεί να αρχίσει η σταθεροποίηση επειδή θα έχουμε ξεφορτωθεί 85 δισ. ευρώ. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη χρειάζεται αξιόπιστο κόμμα με ισχυρή εντολή που να μπορεί να κυβερνήσει. Είμαστε το μόνο κόμμα που μένει όρθιο μέσα στην γενική κατάρρευση. Αυτή είναι η δύναμη όλων μας περιφρουρείστε την» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος.

Μίλησε όμως και σε προσωπικό τόνο: «Ο πολιτικός που αγαπά τον τόπο του, ακόμη κι όταν δικαιώνεται, δεν επιχαίρει, δεν είναι Κασσάνδρα. Ο ρόλος του είναι βγάλει τη χώρα του από τα δύσκολα. Όταν προειδοποιούσαμε για τα χειρότερα υπηρετούσαμε την πατρίδα».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει ξεφύγει από την Ελλάδα, ότι η ύφεση απειλεί πλέον όλη την Ευρώπη και ότι μόνο με συνολική αλλαγή προς την ανάπτυξη μπορεί να δοθεί διέξοδος.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
«Οι ευθύνες δεν παραγράφονται, θα έλθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις προβλέψεις των προηγούμενων υπουργών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και Ευ.Βενιζέλου που διαψεύστηκαν.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως ήταν καταστροφική για τη χώρα η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι «όλοι οι ιστοί μιας ζωντανής οικονομίας -η αγορά, η κατανάλωση, οι επενδύσεις, η εμπιστοσύνη, η ψυχολογία- έχουν καταρρεύσει και μαζί τους και οι προσδοκίες της κοινωνίας για το αύριο».

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας, την ίδια την υπόστασή μας ως λαός και ως κοινωνία» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ επιμένει στις προηγούμενες θέσεις της ότι «η συνταγή του Μνημονίου ήταν λάθος καταστροφικό» και πως «χρειάζεται αλλαγή πολιτικής» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. «Έχει πρώτη προτεραιότητα η ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τίποτα απ’ αυτά δεν αλλάζουμε. Οι θέσεις αυτές έχουν απολύτως δικαιωθεί» συνέχισε, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αποτρέψουμε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν είναι όπως ήταν πριν δύο χρόνια ή έξι μήνες, καθώς το χρέος έχει καταστεί μη βιώσιμο, ενώ η Ευρώπη της αλληλεγγύης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε «Ευρώπη της τιμωρίας».

Παράλληλα, ο Αντ.Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον Γ.Παπανδρέου υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της «καταστρεπτικής πρωτοβουλίας» του για το δημοψήφισμα, «οι Ευρωπαίοι έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως εάν η κοινωνική αναταραχή κορυφωθεί στην Ελλάδα και μεταδοθεί και σε άλλες χώρες τότε «θα κινδυνεύσει η ενότητα της ίδιας της Ευρώπης».

«Τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα»

Αναφερόμενος στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σαμαράς είπε πως «η ΝΔ είναι πια το μόνο κόμμα εξουσίας, το μόνο αστικό και λαϊκό κόμμα ταυτόχρονα, η μόνη συντεταγμένη δύναμη στο χάος».

Είπε, επίσης, ότι βάσει των δημοσκοπήσεων «τα κόμματα των άκρων εκτινάσσονται σε επίπεδα πρωτόγνωρα» και πως η Αριστερά «αν και περισσότερο πολυδιασπασμένη από ποτέ εμφανίζεται στο 45%, ενώ ανεβαίνουν και τα μικρότερα κόμματα των άκρων». «Αυτό μοιάζει πολύ με το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα και δεν αφορά την Ελλάδα μόνο, κινδυνεύει να γίνει πολύ κολλητικό και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε.

 

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.