Διεκδικούν από το Δημόσιο και τη ΔΕΗ αποζημιώσεις 340 εκατ. ευρώ για παρατυπίες και στρεβλώσεις

ΑΣτην αντεπίθεση περνούν Energa και Hellas Powerποφασισμένη να κινηθεί δικαστικά και να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της στα Ελληνικά Δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να προσβάλλει την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών βάσει της οποίας διεγράφησαν από τα μητρώα μητρώο προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες Energa και Hellas Power και οδηγήθηκαν σε αναστολή των εργασιών τους εμφανίζεται η διοίκηση του fund Worldwide Energy Limited από το Ντουμπάι που είναι πλέον ο νέος μέτοχος των δύο εταιρειών.

Γενικότερα για τις «παρατυπίες και στρεβλώσεις της αγοράς» θα διεκδικήσει από ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ. 
Αυτό δήλωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του WEL, το fund το οποίο είναι από τον περασμένο Νοέμβριο ο νέος βασικός μέτοχος των δύο εταιρειών, αν και οι εκπρόσωποί του για μία ακόμη φορά αρνήθηκαν να κατονομάσουν τους ιδιοκτήτες του και απλώς περιορίστηκαν να διαψεύσουν ότι έχουν άμεση σχέση με τους παλαιούς ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών. 
Οι κ.κ. Noe Benziane και Alan Cable εμμέσως πλην σαφώς απέδωσαν το κλείσιμο των εταιρειών σε «δάκτυλο» του ανταγωνισμού και εξήγησαν πως ενόψει του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας μέσω της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ κάποιοι φοβήθηκαν ότι οι εταιρείες θα αποκτούσαν τέτοιες μονάδες ή θα προχωρούσαν σε συμβάσεις μακροχρόνιας συνεργασίας, γεγονός που θα περιόριζε τα κόστη τους και θα τους έδινε τη δυνατότητα να γιγαντωθούν αφού ήδη είχαν «προίκα» τους 200.000 πελάτες που σήμερα, λόγω του εξοστρακισμού των δύο εταιρειών από την αγορά έχουν επιστρέψει στη ΔΕΗ. 
«Δεν είναι τυχαίο ότι την καταγγελία στις αρχές για παράνομη μεταβίβαση την έχει κάνει η ελβετική RGL, η οποία έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, δεν είναι στα μητρώα των προμηθευτών αλλά κάνει μόνο trading και ουσιαστικά δεν έχει συμφέροντα στη χώρα», δήλωσαν τα στελέχη του WEL υπονοώντας ότι οι Ελβετοί λειτούργησαν για λογαριασμό κάποιου άλλου ανταγωνιστή που δεν θέλει να φανεί στο προσκήνιο. 
Το παρών στη συνέντευξη έδωσαν και οι νομικοί εκπρόσωποι του WEL, η κυρία Γλυκερία Σιούτη (είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου) και ο κ. Ν. Νικολινάκος οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν δρομολογηθεί οι νομικές διαδικασίες για την επανάκτηση των αδειών ώστε να ανοίξει ο δρόμος μετά για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. 
Ηδη θεωρούν ότι η πρώτη δικαίωση ήλθε με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η οποία έκανε δεκτή την αίτηση των δύο εταιρειών και ακυρώνει την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα έτη 2009-2010-2011. Η απόφαση μεταφράζεται σε επιστροφή από τον ΔΕΣΜΗΕ ποσού 80 εκατ. ευρώ στις δύο εταιρείες. 
Δεδομένου ότι οι οφειλές των εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ για αγορές ρεύματος ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ, η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει τις διεκδικήσεις του κρατικού φορέα και τον καθιστά αυτόματα οφειλέτη των δύο εταιρειών. 
Στην ερώτηση δημοσιογράφου ότι αυτά τα χρήματα ίσως θα πρέπει να επιστρέψουν στους καταναλωτές και όχι στην εταιρεία τα στελέχη του WEL και οι νομικοί σύμβουλοι απέφυγαν να δώσουν ευθεία απάντηση, λέγοντας πως θα πρέπει πρώτα να δουν τι περιγράφει αναλυτικά η απόφαση. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς οι χρεώσεις ΥΚΩ δεν πληρωνόταν από τους πελάτες ως υπερτίμημα αλλά από τις ίδιες τις εταιρείες «ψαλιδίζοντας» τα περιθώρια κέρδους τους. 
Οι εκπρόσωποι του WEL επανέλαβαν ότι τα διαθέσιμα των εταιρειών ξεπερνούν τα 73 εκατ. ευρώ και επαρκούν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά το τέλος ακινήτων, τα δημοτικά τέλη καθώς και άλλες υποχρεώσεις. Ηδη έχει γίνει αίτημα προς τις δικαστικές αρχές για να ξεπαγώσουν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί, να πληρωθούν τα ποσά και να εκπέσει και η κατηγορία για υπεξαίρεση χρημάτων εις βάρος του δημοσίου.
Επιπρόσθετα ανέφεραν πως οι δύο εταιρείες έχουν επιπλέον απαιτήσεις 135 εκατ. ευρώ από την αγορά που αφορούν σε τιμολογημένα ποσά αλλά μη εισπραχθέντα από τους πελάτες τους. 
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κ. Παναγιώτη Νικολούδη αναφερόταν ότι οι δύο εταιρείες εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Τα στελέχη του WEL επεσήμαναν πως οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθόλα νόμιμοι, δεν ανήκουν σε κανένα νομικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί των δύο εταιρειών.
Υποστήριξαν επίσης ότι το WEL είναι ένα κλειστό fund με έδρα το Ντουμπάι που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο της ενέργειας και θεωρούν ότι παρά της στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς η χώρα μας παρουσιάζει μια τέτοια δυναμική ενόψει και της απελευθέρωσης. 
Το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μήνες από την επένδυσή τους τούς επιδικάστηκαν 80 εκατ. ευρώ ούτε οι ίδιοι δεν θα το περίμεναν. 
Μεταξύ των διεκδικήσεων του fund που όπως προαναφέρθηκε ανέρχονται σε 340 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται 40 εκατ. ευρώ για το 2011 από την υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών, 30 εκατ. ευρώ από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που ανέβαζε την Οριακή Τιμή Συστήματος κατά 10%, 40 εκατ. ευρώ από αύξηση χρέωσης πιστοποιητικών διαθεσιμότητας και εκτίμηση ζημίας 90 εκατ. ευρώ από την άρνηση της ΔΕΗ να ενεργοποιήσει 38.000 πελάτες που είχαν αιτηθεί να γίνουν πελάτες των δύο εταιρειών «με το πρόσχημα ότι δεν είχαν προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.